Читај ми!

Шта чека Звезду против Боде Глимта - брзе контре, маестрални Хауге и много "икс факотра"

Фудбалери Црвене звезде ће се у плеј-офу квалификација за Лигу Шампиона састати са Боде Глимтом, норвешким шампионом који је у претходних неколико година направио изузетан низ резултата и који тражи свој први пласман у Лигу шампиона.

Када је жреб у Ниону, којим су одређени парови последњег кола квалификација за елтино европско такичење, спојио Црвену звезду за победником дуела између Јагјелоње и Боде Глимта, многи навијачи "црвено-белих" су одахнули.

Пут у Истанбул и двомеч са Галатасарајем ког су се прибојавале све екипе је избегнут, што је био случај и са евентуалним, поновним сусретом са бугарским Лудогорецом.

Уместо тога, куглице су Звезду спојиле са победником дуела који је могао да се наслути и пре него што је почео - што се на крају и десило. Боде Глимт је без проблема прешао и другу препреку ка историјском пласману у Лигу Шампиона и заказао два, већ виђена сусрета са српским шампионом.

Међутим, иако је добар део присталица српског клуба са одушевљењем дочекао вести из Швајцарске и пут надомак артичког круга, Боде је у претходних неколико година показао да ће бити више него неугодан ривал који у многим аспектима не одговара Звезди.

Кратка историја норвешког шампиона

Боде Глимт основан је 1916. године у лучком граду који је тренутно броји око 55.000 становника и који је до пре неколико година био познат искључиво по преради бакалара и као одлична локација за посматрање ауроре бореалис.

Током своје дуге историје, Боде се углавном селио из другог у први ранг такмичења, чиме је стекао статус "јо-јо клуба" који није успевао да направи неки значајнији резултат, а нису им била страна ни испадања у трећи ранг.

Све до 2020. године, "жуто-црни" су освојили само два трофеја. Трофеј Купа Норвешке су у своје витрине однели 1975. и 1993. године, после чега је уследио пост дуг 27 година.

Неколико пута су завршавали као други на табели, да би 2020. године дошли до прве титуле шампиона Норвешке, што је подухват који су поновили још два пута.

Некадашњи играч и менаџер, а садашњи спортски директор клуба Асмунд Бјоркан поставио је темеље екипе која је у претхдоним сезона направила велике успехе и изнедрила велики број талентованих играча, али је долазак Кјетила Кнутсена на место тренера био кључан корак за даљи развој клуба.

Кнутсенова и Калвенесова реформа 

Играчка каријера Кјетила Кнутсена није била од оних за памћење. Међутим, донела му је место помоћног тренера за време Бјоркановог мандата, а касније и звање шефа струке, након што је Бјоркан заузео канцеларију спортског директора. Тај потез испоставио се пресудним.

Међутим, како би спровео своје замисли у дело, Кнутсену је била потребна помоћ. Нашао ју је у свом некадашњем саиграчу и сараднику Мортену Калвенесу, који пред почетак ове сезоне напустио клуб после четири године.

"Био сам у пабу на Мајорци са супругом где сам одгледао једну Бодеову утакмицу, након које сам поруком честитао Кјетилу. Убрзо ми је стигао одговор у ком се захвалио и питао ме да поново сарађујемо. Осетио сам да је време за то и пристао сам", изјавио је Калвенес једном приликом за "Атлетик".

Одмах по његовом доласку, започета је надоградња темеља које је Бјоркан излио, за коју је био потребан изузетно напоран рад и примена знања акумулираног широм света.

"Прво што је Кнутсен од мене тражио јесте да променимо културу тренирања. Посматрали смо како раде други тимови и трудили се да извучемо нове идеје које бисмо комбиновали са нашим замислима. Идеја је била да се тренинзи и припрема утакмица подигну на виши ниво, како бисмо били што конкурентнији", додао је Калвенес.

По доласку двојице добрих пријатеља, Боде је био екипа чија се игра превасходно заснивала на контранападима, што они нису желели да промене из корена, већ да те контре убрзају и учине ефикаснијим.

"Желели смо да систем који смо затекли учинимо модернијим. Почели смо да радимо на високом пресингу и бржој трансформацији, а и када смо касније били приморани да се бранимо плитко у Европи, потребан нам је био систем који би омогућио бржи проток лопте", објаснио је бивши помоћни тренер норвешког клуба.

Замисли су са папира касније пренете и на терен, а екипа је временом успела и да се навикне на улогу фаворита и већи посед. Све то је, како је изјавио Калевенс, последица изузетно интензивних тренинга у којима се све ради у пуној брзини, са малим периодима одмора - идеја украдена од "Лудака" Марсела Бјелсе, на ког се угледа и Пеп Гвардиола.

Боде је на тај начин постао једна од најспремнијих екипа у Европи, чији контранапади су доведени до савршенства. Међутим, за спровођење таквих замисли потребни су адекватни фудбалери који, гле чуда, не морају да коштају много и заправо се могу наћи у комшилуку.

Паметна трансфер политика

У претходне четири године, Боде је од трансфера својих фудбалера зарадио преко 60 милиона евра, уложивши притом тек око 20 милиона европских новчаница. Углавном су доводили неформиране младе играче, који су им уз изданке сопствене школе донели историјске резултате и огроман приход.

Алберт Гронбек је продат Рену за 15 милиона евра, Фабрис Мумбања Марсеју за осам, а Уго Ветлесен Брижу за 7,75 милиона евра, што су уз одлазак Ерика Ботеима у Краснодар (7,5 милиона евра) највећи трансфери у историји клуба.

Такав учинак постигнут је захваљујући изузетном скаутингу, али и познавању екипе и њених потреба.

"Прва ствар коју имамо у виду када доводимо играче је да ли се уклапају у наш систем. Има доста веома добрих фудбалера које нисмо контактирали због тога што смо мислили да се неће уклопити. Друга ствар на коју обраћамо пажњу је икс фактор неког играча који нам може бити од користи и око ког можемо развијати план. Када смо скаутирали Солбакена на пример, његов икс фактор је била брзина, која нам је била од великог заначаја у контрама", изјавио је Калвенес.

На сличан начин функционише и пословни сектор, предвођен извршним диркетором Фродеом Томасоном који је чак био и у посети Британском веслачком савезу у чијем се ходнику на зиду налази заклетва према којој ће сви запослени дати свој максимум како би бродови сваког дана кретали макар за нијансу брже. То је оно што је и Томасон желео да примени у свом клубу - култура константног напредовања.

"Не можемо да се финансијски такмичимо са европским великанима, али се зато трудимо да то надокнадимо добрим скаутирањем и одговорним пословањем. За нас су европска гостовања и даље велики издатак на који обраћамо много пажње и трудимо се да уштедимо новац када год је то могуће. Не желимо да се ослањамо на новац од продаје играча и Уефине награде, који никада нису гарантовани, већ на њих гледамо као на бонус, те тако и формирамо уговоре", изјавио је Томасон претходне сезоне за "Off the pitch".

Када је скаутовање у питању, Томасон је истакао да се екипа превасходно ослања на домаће играче, било да они играју у Норвешкој или да су се опробали у иностранству.

"Фокус нам је пре свега на Норвешкој и Скандинавији. Немамо људе у Јужној Америци или у Африци, већ радимо на нивоу који нам је доступан и који се показао као успешан. Некада је Бројкан све радио сам, али сада осим скаута имамо сарадњу и са Универзитетом у Тронхајму који нам помаже око техничких ствари", додао је Томасон.

Јасне идеје, пажљиво скована стратегија и придржавање успостављеним плановима временом су од Бодеа направили екипу која је стекла поштовање читаве Европе и коју ретко ко жели да види у свом распореду. 

Звезда ће им бити ривал у једном од најважнијих дуела у историји клуба, а изабраници Владана Милојевића ће морати добро да се припреме за тај двомеч.

Јасан план и савршена егзекуција

Боде од доласка Кнутсена игра у формацији 4-3-3 која се готово никада не мења. Екипа је већином састављена од домаћих играча који су или поникли у клубу, или су већ играли у Норвешкој.

На голу је Рус Никита Хаикин који је већ годинама у клубу и био је део највећих успеха. По боковима би требало да дејствују играчи из академије и имењаци - Фредрик Бјоркан и Сјоволд.

Штоперски тандем је релативно нов и чине га придошлице из Ода и Тромса - Один Бјортуфт и Јостеин Гундерсен.

Средином терена царује Патрик Берг - дипломац Бодеове школе и повратник из Ленса који је за њега 2021. године платио 4,5 милиона евра. Друштво му праве двоструки стерлац из реванша са Јагјелоњом Сондре Фет и још један повратник Хакон Евјен.

По десном боку ће највероватније претити талентовани Исак Мата, а у шпицу се очекује Данац Каспер Хег. Међутим, највећа опасност ће долазити са левог бока у виду Јенса Хаугеа.

Члан прве шампопнске генерације Бодеа се није најбоље снашао у Милану и Франкфурту, те се вратио на позајмицу у клуб који га је играчки обликовао и у ком је поново пронашао себе. Са две асистенције против Јагјелоње потврдио је да се налази у одличној форми и биће играч који ће изискивати највећу пажњу Звездиних дефанзиваца.

Управо је у двомечу са пољским тимом Боде савршено указао на све оно што ће Звезди правити проблеме за недељу дана.

Изузетна транзиција, праћена брзим додавањима и ефикасном реализацијом у последњој трећини терена донела им је чак 12 голова у прве четири европске утакмице у сезони (4:0 и 3:1 против летонског РФК-а у другом колу). Иако им држање лопте није страно, Боде се превасхондо ослања на контранападе који су изузетно ефикасни. 

Контре углавном завршавају са великим бројем играча који се муњевито трансформишу из одбране у напад, а циљ је што пре дотурити лопту до вихорних крила, која је уносе унутра, док нападачи траже простор иза леђа противничке одбране. Избегавају сваки вид компликације и неретко се одлучују на ударце са дистанце.

Такав приступ им је донео и неколико великих "скалпова" у претходним годинама. Рому су пре две године у групној фази Лиге конференција на домаћем терену победили са 6:1, да би у нокаут фази избацили Селтик укупним резултатом 5:1.

Управо би та брзина и висок ритам могли да направе проблеме Звезди, која је навикла да игра у нешто споријем темпу и која је често имала проблема са сличним тимовима.

Имајући све то у виду, српског шампиона очекују два изузетно технички и физички захетвна дуела који ће представљати прави тест пред нови формат Лиге шамиона у којој би оба тима желела да се нађу. Места међутим има само за једног.

среда, 14. август 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару