Читај ми!

Лига шампиона у новом руху - почиње потера за "клемпавком"

Утакмицама између Јувентуса и ПСВ-а, односно Јанг бојса и Астон виле започеће 33. издање елитног европског клупског такмичења које ће се одиграти у новом формату.

Лига шампиона у новом руху - почиње потера за "клемпавком" Лига шампиона у новом руху - почиње потера за "клемпавком"

Нови систем Лиге шампиона доноси са собом већи број клубова и утакмица, а самим тим и више новца, због чега се очекује да ће бити и више узбуђења.

Упркос негодовању оних који не воле промене, а таквих је у свету фудбала много, лигашки формат у ком је свака утакмица битна и где је маневар за калкулисање максимално сужен би требало да гледаоцима пружи више забаве.

Са друге стране, играчи су ти који ће највише испаштати услед већег броја путовања и одиграних утакмица у ионако поприлично згуснутом распореду. Групна фаза играће се до краја јануара, што ће уз плеј-оф за одређени број тимова оставити изузетно мало простора за одмор.

Србију ће као и претходне године представљати Црвена звезда, која ће имати више прилика да се докаже и направи добар резултат, иако је на жребу добила поприлично квалитетне ривале.

Фаворити за подизање пехара

Оно што се није променило, јесу фаворити за освајање такмичења.

Упркос нешто слабијем почетку сезоне, Реал Мадрид ће увек бити међу првим фаворитима за трофеј који су у последњих 11 година освојили шест пута.

Много се очекује и од Манчестер ситија који је пре две сезоне по први пут у историји постао шампион, а далеко би могли да догурају Барселона и Бајерн.

Клубови попут Арсенала, Интера, Ливерпула и ПСЖ-а такође спадају у нешто шири круг фаворита, док ће се остали тимови надати што бољем пласману и партијама којима би могли да изненаде квалитетније противнике.

Звезда је према "Оптиним" мерилима 33. екипа када су шансе за освајање такмичења у питању и свакако да је примарни циљ за црвено-беле да оставе што бољи утисак, док би пласман у плеј-оф био резултат који премашује очекивања.

Занимљиви дуели првог дана

Првог такмичарског уторка на програму је шест мечева, а дерби ће бити одигран у Милану, где се у репризи финала из 2007. године састају Милан и Ливерпул.

Упркос реваншу за легендарни пораз из 2005. године, биће потребно још много времена како би на "Сан Сиру" заборавили "истанбулску ноћ", због чега дуели Милана и Ливерпула увек носе посебну тежину.

Јувентус и Астон вила имаће улоге фаворита против ПСВ-а и Јанг бојса, али не би било превелико изненађење уколико би одмах на старту изгубили вредне бодове.

Победе Реала и Бајерна који дочекују Штутгарт, односно Динамо из Загреба се не доводе у питање, док се јако занимљив дуел очекује у Лисабону где се састају Спортинг и Лил.

Нови формат

Под изговором динамичнијег и равноправнијег такмичења, већег броја атрактивних утакмица са резултатским значајем и чешћих сусрета најквалитетнијих европских екипа, Уефа је из корена променила формат свих европских такмичења, укључујући и елитно - Лигу шампиона.

Уместо досадашња 32, Лига шампиона ће од предстојеће сезоне имати 36 учесника. Тимови више неће бити подељени у осам група од по четири, већ ће се на основу броја сакупљених бодова рангирати на јединственој табели, као у националним шампионатима.

Разлика у односу на државна првенства је у формату надметања, који није класичан лигашки, што значи да се тимови неће по два пута састати са сваким од 35 противника, већ ће сваки учесник током прве (лигашке) фазе Лиге шампиона одиграти по осам утакмица са осам различитих противника - четири код куће и четири у гостима.

Ту на сцену ступају чувени и још увек присутни шешири, у које су екипе пред данашњи жреб распоређене на основу коефицијента. У сваком од укупно четири шешира налази се по девет учесника.

Вољом жреба, уз горе поменута ограничења, сваки тим ће, без обзира у којем се шеширу налази, добити по два противника из сваког од четири шешира - два из првог, два из другог, два из трећег и два противника из четвртог шешира. Од укупно две утакмице против тимова из истог шешира, свака екипа ће једном бити домаћин, а једном гост, за шта ће се побринути софтвер.

Као и до сада, победа у првој (лигашкој) фази такмичења вреди три бода, реми бод, док поражени остаје без бодова.

Два пута до осмине финала

Након завршетка лигашке фазе такмичења осам првопласираних тимова на табели избориће директан пласман у осмину финала и биће касније носиоци пред жреб за ту рунду.

Екипе позициониране од деветог до 24. места мораће да одиграју додатну - плеј-оф рунду, а победници двомеча ће попунити преосталих осам места у осмини финала.

На жребу за плеј-оф рунду носиоци ће бити тимови који су лигашку фазу такмичења завршили између деветог и 16. места, па ће за противника добити једну од екипа које су заузеле позиције од 17. до 24.

Последњих 12, односно тимови који су лигашки део надметања завршили испод 24. места на табели, окончаће свој европски пут, без могућности да се преселе у Лигу Европе или Лигу конференције.

Сви дуели у нокаут фази такмичења, од плеј-офа до полуфинала, играју се у форми двомеча у којем не важи гол у гостима. У плеј-оф рунди и осмини финала носиоци ће играти реванш на свом терену.

Као и до сада, домаћин финала биће унапред одређени град, а ове сезоне је то Минхен. Први пут од 2012. године најважнија утакмица европског фудбала биће одиграна на "Алијанц арени", дому фудбалера Бајерна.

Лига шампиона, прво коло:

Уторак:
Јувентус - ПСВ 18.45
Јанг бојс - Астон вила 18.45
Милан - Ливерпул 21.00
Бајерн Минхен - Динамо Загреб 21.00
Реал Мадрид - Штутгарт 21.00
Спортинг - Лил 21.00

Среда:
Болоња - Шахтјор 18.45
Спарта Праг - Салцбург 18.45
Селтик - Слован Братислава 21.00
Клуб Бриж - Борусија Дортмунд 21.00
Манчестер сити - Интер 21.00
ПСЖ - Ђирона 21.00

Четвртак:
Црвена звезда - Бенфика 18.45
Фејнорд - Бајер Леверкузен 18.45
Аталанта - Арсенал 21.00
Атлетико Мадрид - Лајпциг 21.00
Брест - Штурм Грац 21.00
Монако - Барселона 21.00

уторак, 17. септембар 2024.
15° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи