Клопова лабудова песма у Ливерпулу за две недеље се претворила у јаук

До пре само две недеље деловало је да последња сезона Јиргена Клопа на клупи Ливерпула неће бити запамћена само по томе што је последња, али након просутих пет бодова у Премијер лиги и елиминације од Аталанте у Лиги Европе над "Енфилдом" су се надвили црни облаци.

Клопова лабудова песма у Ливерпулу за две недеље се претворила у јаук Клопова лабудова песма у Ливерпулу за две недеље се претворила у јаук

Пред гостовање омраженом Манчестер јунајтеду пре две недеље, Ливерпул је био лидер Премијер лиге са два бода више од првог пратиоца. Четвртфинале Лиге Европе против Аталанте и потенцијално полуфинале против Марсеја или Бенфике изгледали су на папиру као лак посао.

Све је ишло ка томе да би последња сезона Јиргена Клопа на клупи "црвених" могла бити обележена триплом круном.

Дванаест дана касније, Ливерпул је трећи на табели шампионата Енглеске са два бода заостатка за водећим Манчестер ситијем, а европска одисеја завршена је тешким поразом од Аталанте укупним резултатом 3:1.

Клоп неће отићи без опроштајног трофеја пошто је Ливерпул већ освојио Лига куп, али је испао из ФА купа, а након ремија на "Олд трафорду" и неочекиваног пораза од Кристал паласа код куће, пехар намењен шампиону Енглеске измиче из руку.

Бивши везиста Ливерпула Дон Хачисон сматра да Клопов најављени одлазак оптерећује екипу.

"То их оптерећује, видим тим који игра под стресом. Они су тим под притиском, покушавају да заврше сезону на добар начин због опроштаја Јиргена Клопа", рекао је Хачисон.

Након што је Немац 26. јануара сломио срце навијачима најавом да на крају сезоне дефинитивно одлази, Ливерпул је елиминисан у ФА купу и Лиги Европе, а узео је 22 од могућих 27 бодова у Премијер лиги.

"Ако пропушташ велике прилике, платићеш"

Рани погодак Мохамеда Салаха већ у седмом минуту подгрејао је синоћ наду да три гола заостатка нису недостижна у Бергаму, али је ентузијазам брзо утихнуо међу малобројним Енглезима на трибинама.

Гости су имали само два ударца у другом полувремену против Аталанте, а пошто је Египћанин погодио са беле тачке, када се све сабере и одузме - укупно 360 минута нису из игре затресли мрежу противника у два такмичења.

"Мислим да нису имали одговор на одбрамбени план Аталанте. Нису имали довољно вере у себе и довољно креативности. Било је разочаравајуће", истакао је некадашњи центарфор Ливерпула Питер Крауч.

Иако је у Бергаму деловао јалово, Ливерпул је против Јунајтеда и Паласа стварао прилике, али их није користио. Клопова екипа је имала 15 удараца само у првом полувремену ремија у Манчестеру, а чак 26 пута је шутирала на гол Кристал паласа.

"Апсолутно забрињавајуће, али они стварају шансе. Ако пропушташ велике прилике, платићеш. То се недавно и догодило", одговорио је бивши везиста Ливерпула Гери Мекалистер на питање да ли је тренутна суша забрињавајућа.

Три гостовања под императивном победе

Ливерпул гостује у наредне три рунде Премијер лиге. У недељу путује у Лондон, где га у 34. колу чека Фулам, затим игра градски дерби против Евертона, а онда ће поново морати у престоницу на ноге Вест Хему.

"Морамо да се фокусирамо на првенство и то је оно што ћемо урадити. Потпуно ћемо се бацити на Премијер лигу", нагласио је Клоп након пораза од Аталанте.

Капитен Вирџил ван Дајк рекао је да су сви заједно прошли кроз тешке тренутке и да су заједништво и зрелост кључ свега.

"Сви су нам потребни сада, за последњи корак у првенству. Надамо се да ће наши навијачи бити ту јер су нам потребни сада више него икада. Све је још увек могуће", сматра искусни Холанђанин.

Мекалистер наглашава да нема времена за шалу и да старији играчи морају да окупе цео тим.

"Морају да буду беспрекорни. Сити је сада на месту возача и изгледају прилично беспрекорно. Знате да могу да победе у свакој утакмици", упозорава Хачисон.

Утакмица против Фулама за викенд биће изузетно важна за повратак самопоуздања и излазак из црне серије нежељених резултата, али начин на који Ливерпул тренутно игра не може да гарантује победе и титуле.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво