Читај ми!

Годину дана од одласка легендарног Михе

Данас је годину дана од када нас је напустио легендарни фудбалер Синиша Михајловић. На данашњи дан сећају га се саиграчи, клубови у којима је током каријере играо, али и љубитељи спорта и навијачи.

Годину дана од одласка легендарног Михе Годину дана од одласка легендарног Михе

Синиша Михајловић преминуо је 16. децембра прошле године после дуге и тешке болести у болници у Риму. 

Последњих година лечио се од леукемије, у једном тренутку стање му је било боље, па се вратио тренерском послу у Болоњи, али болест се поново вратила и није успео да добије најважнију битку.

Синиша Михајловић рођен је 1969. године у Вуковару. Каријеру је започео у локалном клубу Борово, да би касније играо за Војводину, у којој је већ у првој сезони постао стандардни првотимац. Са Војводином је у сезони 1988/89. освојио титулу шампиона Прве савезне лиге Југославије.

"Путеви су га водили у разне делове Европе и света, али се Миха увек радо враћао у свој Нови Сад и Вошу је чувао у срцу. Као што ћемо и сви ми њега заувек чувати у нашим срцима", навео је клуб из Новог Сада.

Након две и по сезоне проведене у Војводини, Михајловић је заиграо у Црвеној звезди, са којом је 1991. године освојио титулу Купа европских шампиона (Лига шампиона) и Интерконтинентални куп. У београдском црвено-белом дресу освојио је два пута титулу Првенства Југославије у сезонама 1990/1991. и 1991/1992.

Међународну каријеру отпочео је у главном граду Италије наступавши за Рому, касније је играо и за Сампдорију и Лацио, а фудбалску каријеру је окончао у Интеру 2006. године.

Фудбалски клуб Сампдорија донео је одлуку да фудбалери тима из Ђенове на терен против Ређане истрче у дресовима са ликом Синише Михајловића.

У Серији А оставио је неизбрисив траг, али и у европском и италијанском фудбалу уопште, будући да је освојио сва такмичења у поменутој држави.

Михајловић је бранио боје националног тима. За репрезентације СФРЈ, СРЈ и СЦГ укупно је одиграо 63 утакмице, уз 10 постигнутих голова.

Многи љубитељи фудбала сматрају га најбољим извођачем слободних удараца у историји фудбала. 

После завршетка играчке каријере радио је као тренер и то у Болоњи, Катанији, Фјорентини, Сампдорији, Милану, Торину, а на крају се вратио на клупу Болоње.

Током лета 2018. године потписао је трогодишњи уговор са Спортингом из Лисабона, али никада није водио тим, јер је нова управа одлучила да раскине сарадњу након девет дана.

Био је и селектор фудбалске репрезентације Србије.

Постхумно му је додељен Орден Карађорђеве звезде првог реда.

Синиша Михајловић је био ожењен познатом италијанском водитељком Аријаном са којом је имао петоро деце.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара