Читај ми!

Сва фудбалска такмичења у Турској суспендована због напада на судију, ухапшен председник Анкарагуџуа

Фудбалски савез Турске (ТФФ) суспендовао је све утакмице у домаћим лигама на неодређено време после напада на судију Халила Умута Мелера. Председник Анкарагуџуа Фарук Коча, који је ударио судију након утакмице свог тима, ухапшен је заједно са још две особе.

Судија Мелер је нападнут синоћ после меча 15. кола шампионата Турске између Анкарагуџуа и Ризеа.

Председник Анкарагуџуа Фарук Коча ударио је Мелера песницом у лице после меча са Ризеом, који је завршен без победника резултатом 1:1.

Турски медији преносе да су и навијачи улетели на терен, па је судија добио ударце и док је лежао на трави.

"Најоштрије осуђујемо напад на Мелера, судију са Фифа лиценцом, после утакмице Суперлиге Турске. Пратимо здравствено стање Мелера и желимо му брз опоравак", наведено је у саопштењу ТФФ-а.

Из Савеза истичу да ће одговорни клуб и његово руководство бити најстроже кажњени.

"Сви којима су судије икад биле мета саучесници су у овом грозном злочину. У координацији са нашом државом, против одговорних и подстрекача овог напада покренути су сви кривични поступци. Одлуком Управног одбора ТФФ све утакмице у лигама суспендоване су на неодређено време", пише у саопштењу, преноси Хуријет.

И Мелер и Коча завршили у болници

Судија Мелер је уз полицијску пратњу отишао у свлачионицу, а потом је пребачен у болницу са преломом испод ока.

Доктори су саопштили да судија нема повреде мозга и да ће вероватно у среду бити пуштен на кућно лечење.

Турски медији су јавили да је и председник Анкагаручуа Фарук Коча у болници под полицијским надзором, пошто се онесвестио после напада на судију.

Коча ухапшен, Ердоган подржао судију

Турски министар правде Илмаз Тунч саопштио је да су Коча и још две особе формално ухапшени због "напада на јавног службеника".

"Осумњичени су ухапшени након саслушања пред Главним јавним тужилаштвом у Анкари Запад, због кривичног дела напад на јавног службеника на спортском терену. За осумњичене је видео-анализом утврђено да су утрчали на терен на крају утакмице и да су напали судију", навео је Тунч.

Коча је на првом испитивању негирао да је повредио судију. Рекао је да га је само ошамарио. За инцидент је окривио судију, рекавши да је донео погрешне одлуке и да је провоцирао током утакмице.

Подршку нападнутом судији пружио је у телефонском разговору и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, лидер Партије правде и развоја, чији је Фарук Коча у два мандата био посланик у турском парламенту.

"Спорт значи мир и братство. Спорт је неспојив са насиљем. Никада нећемо дозволити насиље у нашем спорту", рекао је Ердоган.

Инфантино: Инцидент потпуно неприхватљив

Председник ТФФ-а Мехмет Бујукекши посетио је судију Мелера у болници. Најавио је да ће наредних дана имати састанке на којима ће бити одлучено како ће првенство у свим лигама бити настављено.

Бујукекши је истакао да је разговарао са председником Европске фудбалске уније (Уефа) Александром Чеферином, који је обећао помоћ.

Поводом напада на судију огласио се и председник Фифе Ђани Инфантино. Истакао је да је такав инцидент потпуно неприхватљив и да насиљу није место у спорту и у друштву.

"Без званичника нема фудбала. Судије, играчи, навијачи и друго особље морају бити сигурни да би уживали у игри. Позивам надлежне да обезбеде да се то примењује и строго поштује на свим нивоима", нагласио је Инфантино.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару