Драган Џајић изабран за председника Фудбалског савеза Србије

Некадашњи репрезентативац Југославије и прослављени фудбалер Црвене звезде Драган Џајић изабран је за новог председника Фудбалског савеза Србије.

Скоро две године након што је Славиша Кокеза поднео оставку, Фудбалски савез Србије (ФСС) добио је новог председника.

Једногласну подршку Скупштине на изборној седници у Старој Пазови добио је једини кандидат –  Драган Џајић, легендарни играч Црвене звезде и некадашњи репрезентативац Југославије.

На изборну седницу дошло је 79 од 85 делегата Скупштине ФСС-а, али је председник Синдиката фудбалера Мирко Поледица напустио заседање пре него што је почело јавно гласање за председника, па је глас Џајићу дало 78 присутних "фудбалских посленика".

Поледица је рекао да је одустајање Немање Видића од кандидатуре за председника пораз свих делегата, који треба да их посрами и натера да се запитају у ком правцу иде српски фудбал.

Док је Поледица говорио да се Видић повукао "из свима знаних разлога“, Бранислав Недимовић, који је председавао седницом, одговорио је тврдњом да су избори били демократски и фер, а поступци уочи избора легални и легитимни, као и да је у фудбалу нормално да се љути онај ко изгуби.

Џајићев противкандидат Немања Видић, некадашњи репрезентативац и фудбалер Црвене звезде и Манчестер јунајтеда, повукао је кандидатуру за председника Савеза дан уочи изборне скупштине, уз образложење да му је, како је истакао, на сваком кораку пута ка томе да постане председник јасно стављено до знања да му шанса неће бити пружена.

Видић није данас присуствовао изборној седници у Старој Пазови, као ни делегати који су најавили да ће га подржати.

Представник Уефе: Џајићевим избором ФСС у сигурним рукама

Представник Европске фудбалске уније (Уефа) Лука Никола рекао је у Старој Пазови да је уверен да ће ФСС са Џајићем на челу бити у сигурним рукама.

"До јуче смо имали две легенде светског фудбала као кандидате и желим да честитам Немањи Видићу на вођењу кампање и на његовом доприносу, свакако да је он потребан. Желим такође да честитам Џајићу и његовом тиму, легенди светског фудбала. Има велико искуство, као играч и успешни функционер. Његовим избором ће ФСС бити у сигурним рукама", рекао је Никола.

Нагласио је да ће нови председник моћи да рачуна на помоћ Уефе за све што ради и за све напоре које буде предузимао.

У Џајићевом тиму биће Недимовић, Жембери, Пижон...

Према ранијим најавама, Џајић ће за потпредседнике Савеза именовати бившег министра пољопривреде Бранислава Недимовића, председника ТСЦ-а из Бачке Тополе Јаноша Жемберија, председницу ЖФК Црвена звезда Сандру Сремчевић и бизнисмена Бранка Зечевића.

У Извршном одбору требало би да седе председник Заједнице клубова Суперлиге и Прве лиге Србије Драгомир Лазовић, дугогодишњи први човек Спартака Драган Симовић, бивши селектор и тренер Партизана Љубиша Тумбаковић, некадашњи судија Дејан Делевић, председник ФС Београда и ФК Вождовац Марко Здравковић, привредник Александар Михаиловић, некадашњи селектор и фудбалер Црвене звезде Владимир Петровић Пижон, први човек Трајала Владан Гашић, лидер ФС региона Западне Србије Небојша Живановић и први човек региона Источне Србије Зоран Игњатовић.

Гостујући недавно у емисији "Око" на РТС-у, Драган Џајић је истакао да себе сматра одговорним човеком који ће радити у интересу српског фудбала.

Две године чекања и повлачење Ненада Бјековића

Фудбалски савез Србије није имао председника од 22. марта 2021. године, када је Славиша Кокеза напустио ту позицију. У улози вршиоца дужности на челу Савеза био је Ненад Бјековић.

Бјековић је био и једини кандидат за Кокезиног наследника у новембру 2022. године, непосредно пред почетак Светског првенства у Катару, али је некадашњи фудбалер Партизана повукао кандидатуру након што је прва изборна седница одложена због недостатка кворума.

Против избора Бјековића за председника била је Црвена звезда, која је тада тражила да се изборна скупштина одложи како би фудбалска репрезентација Србије, како су истакли, имала мир пред мундијал у Катару, уз наводе да београдски клуб не може и неће прихватити избор Ненада Бјековића јер је, како су написали у саопштењу, с обзиром на историју односа Бјековића и Црвене звезде, избор Бјековића чин непријатељства према Црвеној звезди.

Навијачи "црвено-белих" најавили су тада чак и протесте уколико легенда Партизана постане први човек Фудбалског савеза Србије.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво