Извор: РТС

Пораз Србије против Аустрије у првој провери пред Евро

Фудбалери Србије поражени су у Бечу од Аустрије резултатом 2:1 у првој припремној утакмици пред почетак Европског првенства.

Србија је први пријатељски меч искористила за уигравање тима и припрему играча за првенство Европе, мада резултат није у другом плану, јер у потпуности осликава игру и однос снага на терену.

Аустрија је у првом полувремену показала веома озбиљан и ангажован приступ који је крунисан головима у 10. и 13. минуту. Муњевити расплет догађаја дошао је очекивано, јер је навала била незаустављива. Домаћи тим је диктирао темпо игре из задње линије, позиционим нападима је отварао дефанзивни блок Србије и успео да сломи отпор ривала.

Стелац првог гола Партик Вимер постигао је први гол у дресу репрезентације. До првенца је стигао одличном кретњом и сјајним проигравањем Кристофа Баумгартнера који је лопту проследио у празан простор. Заслуга припада и играчима Србије, којима је крилни нападач дошао са десне стране (иза леђа) и потом рутински спровео лопту у мрежу.

Баумгартнер је искористио додавање Милоша Вељковића ка Душану Влаховићу који није примирио лопту на жељени начин, а притом и омогућио Аустријанцима контрнапад након ког су стигли до другог гола.

Србија није успела да упасиви нападе Аустрије, већ је покушавала да прати офанзивне играче, дисциплинованом игром, али без агресивности. То није донело резултат. Жеља код изабраника селектора Драгана Стојковића је постојала, али веза између одбране и напада апсолутно није функционисала, а било је простора за проигравање крилних играча који су имали изузетно тежак задатак да затварају простор поред аут линија у одбрани и да испрате каткад нападе свог тима.

Екипа Србије је смањила резултат у 35. минуту, након центаршута Душана Тадића са леве стране терена. Највиши у скоку био је Урош Спајић, али се статива испречила. Лопта се одбила до Страхиње Павловића који се одлично снашао на петерецу и постигао погодак.

Утисак је да је Аустрија однела победу због тимске игре, а не индивидуалног квалитета, што је Србија покушавала да наметне као генијални моменат који би решио меч.

Стојковић је у другом полувремену играо са два нападача - Душан Влаховић и Александар Митровић су били на терену, а потом Митровић и Лука Јовић. Укрштања, "лажна" кретања и пријеми, а потом и спринтеви ка голу противника нису донели резултат, јер су дефанзивци Аустрије били дисциплиновани од почетка до краја утакмице. Без обзира ко од играча је био на терену.

Репрезентативце Србије очекује други припремни меч пред Европско првенство, који је на програму 8. јуна у Стокхолму против селекције Шведске.

Шампионат Европе, подсећања ради, почиње 14. јуна, а Србија ће први дуел играти против Енглеске два дана након почетка континенталног такмичења у фудбалу.

КРАЈ - Аустрија је победила резултатом 2:1

Аустријанци су повели у 10. минуту поготком Патрика Вимера, а само три минута касније на 2:0 повисио је Кристоф Баумгартнер. Једини гол за Србију постигао је Страхиња Павловић у 35. минуту.

90' Још три минута игре у Бечу

Све снаге је Србија послала у напад, али време ради за Аустријанце.

84' Србија све опаснија, Аустријанци се бране - 2:1

Како се утакмица ближи крају, Србија је све опаснија по гол Аустрије, али се црвени бране без панике и чекају прилику да искористе простор за контранапад који остаје на половини Србије.

82' Покушаји Србије завршавају се промашајима - 2:1

Игра Србије након великог броја промена у тиму Аустрије није на нивоу који се очекује од два нападача, прво Митровића и Влаховића, потом Митровића и Јовића.

Покушаји Србије завршавају се испред шеснаестерца, понекад и шутевима који су углавном непрецизни.

78' Рагник прави још једну промену - 2:1

Вимер је изашао из игре, на терену је Ентруп.

77' Вања брани, брани као Буфон - 2:1

Вања Милинковић-Савић је неустрашиво изашао испред Вајмана и у ситуацији један на један зауставио његов покупај дриблинга.

76' Живковић луцидан, дриблиг у стилу Пиксија - 2:1

Магија у ногама Живковића. Одлично је предриблао Праса. У десном углу лаганим подизањем лопте врхом копачке преварио је чувара и потом центрирао, али није било добро позиционираних фудбалера Србије који би угрозили гол противника.

75' Јовић и Лукић на терену - 2:1

Влаховића ће заменити Јовић, а Лукић ће играти уместо Сергеја Милинковић-Савића.

73' Дансо излази из игре - 2:1

Дефанзивац Аустрије Дансо је напустио терен, а уместо њега ће играти централни бек Кверфелд.

72' Митровићу жути картон због приговора судији - 2:1

Александар Митровић је добио жути картон због приговора судији.

70' Пош добио жути картон - 2:1

Пош је спречио Бирмачневића да изведе аут, због чега је добио жути картон.

69' Аустрија не прави пресинг, али контролише игру - 2:1

Аустрија у другом полувремену није офанзивна као на почетку утакмице, али и даље контролише игру на средини терена и веома успешно решава дуеле испред свог шеснаестерца.

Србија је почела са кратким пасовима, а онда је уследило кварење игре Аустријанаца на средини терена, због чега је интензитет игре опао.

66' Павловић као Малдини, сачувао је гол Србије - 2:1

Страхиња Павловић је показао карактер који краси победнике. Изврсно је реаговао у два наврата и сачувао гол Србије. Имали су Аустријанци опасан контранапад 4 на 2, али су закаснили са додавањем, што је некадашњи дефанзивац Партизана искористио да пресече пас, а онда бескомпромисно уђе у блок када се лопта одбила до другог играча Аустрије. Стартовао је у стилу Малдинија.

63' Два нова играча у тиму Србије - 2:1

Гаћиновић и Гудељ су напустили терен, а играће Бирманчевић и Самарџић.

61' Три промене у тиму Аустрије - 2:1

Из националног тима Аустрије изашли су Баумгартнер, Вебер и Шмид. Грул, Вајман и Линхарт су на терену.

58' Неколико добрих додавања уливају наду да Србија може до гола - 2:1

Офанзиван приступ Србије у другом полувремену. То може бити мач са две оштрице, јер уколико се догоди грешка на делу терена који брани Аустрија, може доћи до гола, али у мрежи "орлова".

53' Србија прави круг у коме затвара игру противника - 2:1

Дефанзивци Србије излазе дубоко у поље противника. Мора се признати одлична поставка селектора Стојковића, јер крилни играчи остају близу центра, а централни бекови се спуштају у простор дефанзивних везних играча Аустрије.

Једна врста пресинга Србије је на делу.

Ево рука, браво мајсторе

Детаљ из првог полувремена, након постигнутог гола Србије
EPA-EFE/MAX SLOVENCIK

49' Без правог интензитета на почетку другог дела - 2:1

Друго полувреме је почело са знатно слабијим интензитетом. Србија, подсетимо, игра са два нападача, али опет постоји проблем преноса лопте на противничку половину терена. Аустријанцима се не жури.

Измене на полувремену, Србија са два нападача

Миленковић је ушао уместо Спајића, Митровић ће играти уместо Тадића. Србија ће играти са два нападача.

Арнаутовић је напустио тим Аустрије, играће Грегорич, нападач Фрајбурга.

Почело је друго полувреме - 2:1

Крај првог полувремена, Аустрија - Србија 2:1

Завршено је прво полувреме пријатељске утакмице између Аустрије и Србије у Бечу. Домаћи тим има предност од једног гола.

Србија је лоше почела меч, већ у првом минуту је дозволила Аустрији да брзим нападом дође до шеснаестерца, али срећом по госте, није било поготка. Спајић и Баумгартнер су били у дуелу, Аустријанци су тражили пенал, али судија Нобре није реаговао на притиске домаћих.

Аустрија је диктирала темпо игре из задње линије, позиционим нападима је отвара дефанзивни блок Србије, а у једном од таквих ситуација, тачније у 10. минуту је и постигла гол. Баумгартнер је сјајно протурио лопту Вимеру који је дошао иза леђа Вељковићу, а Гудељ није адекватно испратио или сугерисао саиграчу да му је иза леђа крилни играч.

Слична ситуација догодила се и три минута касније, када је Вељковић упутио лопту ка Влаховићу који се лопе заградио на средини терена и притом изгубио лопту. Брзоноги Баумгартнер је одлично изнео лопту у контранападу у постигао ефектан погодак.

Србија није успела да упасиви нападе Аустрије, већ је покушавала да прати офанзивне играче, дисциплинованом игром, али без агресивности.

Гол за Србију је постигао Страхиња Павловић, након лошег позиционирања Аустријанаца у свом шеснаестерцу. Душан Тадић је упутио центаршут, а Спајић је одлично реаговао приликом скока. Лопта је ударила у стативу и потом је Павловић спровео у мрежу противника.

Аустрија је приказала тимску игру у првом полувремену коју одликују транзиционо кретање и чекање противничке грешке. Србија је током већег дела меча била без правих решења, пре свега због лоше игре у везном реду. Душан Влаховић је у неколико наврата одиграо пас, али тешко да је лопта била више од 15 секунди у његовим ногама.

45' Још два минута игре у првом полувремену - 2:1

Судија Антонио Нобре је доделио још два минута зауставног времена.

43' Принудне измене у обе селекције, Илић је у игри

Грилич и Максимовић су се сударили главама, па су Стојковић и Рагник приморани да направе непланиране измене пред крај првог полувремена. Иван Илић је ушао уместо Максимовића, а Грилича је заменио Конрад Лајмер, фудбалер Бајерна из Минхена.

40' Много проблема за Србију у изградњи напада - 2:1

Одсуство Александра Митровића најосетније је било приликом организације напада екипе Драгана Стојковића. Тим који већ деценију гради своју игру на тражењу дубине и зависи од Митровићеве способности да сачува лопту, за сада се не сналази са Влаховићем на месту централног нападача.

Осим тога, Митровић је један од најопаснијих нападача на свету приликом центаршутева, на које се Србија често ослања, за разлику од Влаховића који пре свега тражи лопте у простор иза леђа противничких дефанзиваца.

Па, није Аустрија Бразил

Фудбалери Аустрије немају квалитетна фудбалска имена. Међутим, све недостатке, покривају тимском игром, односно кретњом и одбраном простора. Када и уколико дође до грешке на средини терена, веома брзо се трансформишу у дефанзивну екипу са пет играча задњој линији.

Србија је после постигнутог гола, изгледа схватила да може да се надмеће са Аустријом.

35' ГООООООЛ! Павловић враћа Србију резултатски у игру - 2:1

Душан Тадић је одлично центрирао са леве стране, а највиши у скоку био је Урош Спајић, али се статива испречила. Лопта се одбила до Страхиње Павловића који се одлично снашао на петерецу и смањио резултатски заостатак Србије.

33' Умало 3:0 за Аустрију, али офсајд у правом тренутку дође

Лоше испуцавање Вање Милинковић-Савића умало је Србију коштало гола. Међутим, Вимер је био у офсајд позицији.

30' Период пада ритма у игри - 2:0

Фудбалери Србије су преузели иницијативу, али уз изузетно спора додавања, те је дошло до пада у ритму игре. Аустријанци мирно чувају рано стечено вођство.

24' Нема агресивности у игри Србије - 2:0

Фудбалери Србије после другог примљеног гола делују потпуно индиспонирано на терену. Прате игру противника, али све што успевају јесте да пренесу лопту преко половине терена.

20' Све иде као по лоју, док Аустријанци имају лопту у ногама - 2:0

Делује да је селектора Стојковића приступ Рагниковог тима изненадио. Вероватно је очекивао високи пресинг на задњу линију, а добио је контролу и диктирање ритма из аустријске задње линије.

Дансо и Пош маестрално организују игру у сарадњи са голманом Аустрије. Баумгартнер уз одличну кретњу са лоптом у ногама осваја сваки део терена и лако се долази до шеснаестерца Србије.

16' Велика прилика за Србију, остаје 2:0

Мало је недостајало да Србија након одличне акције смањи заостатак. После центаршута са десног бока Влаховић је луцидно прескочио лопту, а Тадић правовремено натрчао и шутирао по земљи, али непрецизно.

15' Лоша организација Србије на средини терена - 2:0

Игра на средини терена у првих 15 минута у потпуности припада Аустрији. Везни фудбалери Србије не испуњавају улогу по којом се и зову везни, јер не повезују напад и одбрану. Поготово, ако имамо у виду да је Влаховић једини нападач и најистуренији играч који на средини терена не представља претњу по одузимање лопте Аустријанцима.

Упркос спуштањима Живковића и Гаћиновића са крилних на бековске позиције, Србија не функционише добро под притиском испред и унутар шеснаестерца. 

Голови су примљени, јер су играчи Србије били иза лопте и без агресивности у задњој трећини терена.

13' ГОЛ! Аустрија не намерава да стане - 2:0

Још један гол Аустрије. Величанствен почетак домаћег тима на "Ернст Хапел" стадиону. Одбрана Србије на тешким мукама. Влаховић је лоше прихватио и изгубио лопту коју му је послао Вељковић, а онда је остављено много празног простора испред шеснаестерца, што је искористио Баумгартнер и прецизним ударцем окончао контранапад свог тима.

10' ГОЛ! Аустрија води после грешке играча Србије - 1:0

Није дуго издржала одбрана "орлова" у Бечу. Баумгартнер је сјајно протурио лопту Вимеру, што нису испратили дефанзивци Србије, па је Аустријанац лако матирао немоћног Вању Милинковић-Савића. Некако се леви бек Аустрије појавио пред голом Србије и све изненадио, а највише задњу линију "орлова".

9' Сви напади Аустрије почињу из задње линије - 0:0

Аустрија има иницијативу на утакмици, а готово све нападе почиње из задње линије, чак и када изводе аут, лопту враћају до дефанзиваца. Јер из задње линије диктирају ритам игре и чекају грешку противника.

7' Арнаутовић добио жути картон - 0:0

Марко Арнаутовић је добио жути картон након дуела са Гудељом.

5' Аустрија офанзивнија на почетку - 0:0

Фудбалери Аустрије започели су дуел у нападачком маниру. Позиционим нападима покушавају да креирају акције преко којих би дошли до гола. Србија се организовано брани и одлично трансформише из фазе напада у фазу одбране.

1' Спорна ситуација чим је лопта изведена са центра - 0:0

Фудбалери Аустрије су одмах након почетка дуела одлучно кренули ка голу Србије и са свега неколико размењених додавања лако стигли до казненог простора, где је Спајић ушао у дуел са Баумгартнером, због чега су домаћи играчи тражили пенал. Судија из Португалије није реаговао на притисак Аустријанаца. Бесан је Ралф Рагник, као да није пријатељска утакмица.

Почео је меч у Бечу...

Срдачно су се поздравили капитени Душан Тадић и Марко Арнаутовић, након чега су први ударац са центра извели су фудбалери Аустрије.

Поклон за Александра Драговића

Доскорашњи фудбалер Црвене звезде Александар Драговић добио је пред почетак утакмице у Бечу симболичан поклон и захвалницу јер је за репрезентацију Аустрије одиграо тачно 100 утакмица.

Од челника Савеза добио је урамљени дрес са бројем 100 и традиционални "енглески качкет" који симболизује број мечева за државни тим.

Интонирају се химне...

Србији, као гостујућој селекцији, припала је част да прва чује звуке химне "Боже правде".

Потом ће уследити химна Аустрије која се зове "Планинска земљо, земљо на реци". Националну химну Аустрије написала је књижевница Паула фон Прерадовић, унука Петра Прерадовића.

Фото: ФСС

Фудбалери излазе на терен

Фудбалери репрезентације Србије и Аустрије, предвођени Тадићем и Арнаутовићем излазе на терен стадиона "Ернст Хапел".

Стадион у Бечу попуњен, места су нумерисана

Стадион "Ернст Хапел" у Бечу - капацитет 50.865 места, попуњен је готово до последњег места.

Прва постава Србије

Како је селектор Србије и најавио на конференцији за медије, у првој постави неће бити Александра Митровића. Нема ни Николе Миленковића. "Орлови" ће дуел почети са једним нападачем и три играча у задњој линији.

На клупи за резервне фудбалере налазе се Рајковић, Петровић, Стојић, Миленковић, Бабић, Мијаиловић, Младеновић, Илић, Самарџић, Лукић, Бирманчевић, Ратков, Бирманчевић, Јовић, Митровић, Костић.

Прва постава Аустрије

Неће Аустрија вечерас играти у најјачем саставу. Нема Марсела Сабицера, који је пре само неколико дана играо финале Лиге шампиона у дресу Борусије из Дортмунда. У првих 11 није фудбалер Бајерна Конрад Лајмер, а ни Михаел Грегорич из Фрајбурга.

Завирите у свлачионицу Србије...

Српске заставе и музика око стадиона у Бечу...

Атмосфера у Бечу је права пријатељска. Пуно је аустријских, али и српских навијача. Услови за игру ће бити савршени. Очекује се да ће на трибинама бити више од 36.000 људи. Око стадиона се могу видети бројне српске заставе, али и чути српски народњаци.

Извештај Стефана Бендића из Беча

Србија премијерно у новим белим дресовима

Србија ће против Аустрије у Бечу премијерно играти у новим белим дресовима - резервној гарнитури коју је Пума направила специјално за Европско првенство у Немачкој.

Гарнитура је бела, уз додатке краљевско плаве боје, а детаљи на рукавима инспирисани су пејзажима из Ђавоље вароши.

Селектор фудбалера Србије Драган Стојковић Пикси рекао је на конференцији за медије у Бечу, дан уочи утакмице, да ће дуел са Аустријом бити одличан тест за обе репрезентације пред наступајуће првенство Европе.

"Ради се о изузетно јакој и квалитетној екипи, веома компактној. То су показале квалификације, али и пријатељске утакмице које су играли и решили у своју корист. Уосталом, зато смо их и изабрали, јер је меч са таквом селекцијом добар тест пред важно и захтевно такмичење", рекао је Стојковић.

Открио је да Александар Митровић, Никола Миленковић и Лука Јовић највероватније неће бити у конкуренцији за тим у Бечу.

Драган Стојковић Пикси
Фото: ФСС

Аустрија у квалификацијама изгубила само од Белгије

Пласман у Немачку, на треће узастопно првенство Европе, што им никада раније није пошло за ногом, Аустријанци су изборили као другопласирана селекција у квалификационој групи Ф, у којој су били Белгија, Шведска, Азербејџан и Естонија. Све су их аустријски фудбалери победили по два пута, осим Белгије, са којом су ремизирали (1:1) у Бриселу и изгубили у Бечу (2:3).

Аустрија ће се у Немачкој такмичити у јакој групи Д са добро познатим ривалима, пошто су јој се са Холандијом путеви укрстили и на претходном првенству Европе, док је са Французима била у истој скупини Лиге нација 2022.

Аустријанци у дуелу са Естонијом
Фото: EPA-EFE

Ралф Рагник - "даје ти крила"

Тим који ће Аустрију представљати на Европском првенству у Немачкој одабрао је Ралф Рагник (65). Немац је селектор аустријске репрезентације од априла 2022. године. Почео је неславно, испадањем из Лиге А Лиге нација, али је оправдао поверење водећи Аустријанце кроз квалификације за Евро.

Након кратке и скромне играчке каријере коју је градио углавном по немачким нижим лигама, Рагник је тренирао велики број бундеслигаша, пре него што га је у смирај 2021. ангажовао Манчестер јунајтед као привремено решење до краја сезоне. Испоставиће се – једне од најгорих у историји клуба са "Театра снова".

Успешнији него на клупи, био је Рагник у функционерској фотељи. У улози спортског директора задуженог за оба клуба, један је од најзаслужнијих за узлет и популаризацију Ред Булових фудбалских пројеката – Салцбурга, вишеструког шампиона Аустрије, и Лајпцига, који је између 2012. и 2020. од четврте немачке лиге догурао до вицешампиона државе и полуфиналисте Лиге шампиона.

Ралф Рагник
Фото: EPA-EFE

Арнаутовић и Сабицер предводе Аустријанце

Репрезентацију Аустрије ће и на предстојећем шампионату Европе предводити искусни нападач Интера Марко Арнаутовић - рекордер по броју наступа за национални тим и други на вечној листи стрелаца.

Носиоци игре су и Марсел Сабицер, иза којег је сјајна сезона и финале Лиге шампиона са Борусијом из Дортмунда, дефанзивац Болоње Штефан Пош, везиста РБ Лајпцига Кристоф Баумгартнер и Конрад Лајмер, који је прошле године управо из Лајпцига прешао у Бајерн Минхен.

Велики хендикеп за Аустријанце је изостанак искусног Давида Алабе. Штопер Реал Мадрида се од средине децембра опоравља од тешке повреде колена и неће заиграти у Немачкој.

Проверене снаге на списку селектора Стојковића

Селектор репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси у Бечу рачуна на 26 фудбалера које је одлучио да поведе на Европско првенство.

Стојковић је 28. маја саопштио коначан списак путника за Немачку. У односу на претходна репрезентативна окупљања, међу "орловима" нема Немање Радоњића и Страхиње Ераковића.

Са ширег списка од 35 имена прецртани су и голман Партизана Александар Јовановић, нападач црно-белих Самед Баждар, Александар Ћирковић (ТСЦ), Матија Глушчевић (Раднички 1923), Михаило Ивановић (Војводина), Саша Здјелар (ЦСКА) и Јан Карло Симић (Милан).

Пикси се, без великих изненађења, одлучио за проверене снаге, па ће главне узданице у Немачкој бити Никола Миленковић, Саша Лукић, Филип Костић, Душан ТадићСергеј Милинковић Савић, Душан Влаховић, Александар Митровић...

Судијски тим из Португалије

Арбитри утакмице су из Португалије. Главни судија меча биће Антонио Нобре, а помагаће му сународници Пауло Брас и Тијаго Коста.

Четврти судија је Андре Нарцисо. У ВАР соби седи Хуго Мигел, а његов помоћник је Елдер Малеширо.

Антонио Нобре
Фото: EPA-EFE

Ернст Франц Херман Хапел, рођен је у Бечу 29. новембра 1925. године, а преминуо је 14. новембра 1992. Инсбруку. 

Хапел је био аустријски фудбалер и тренер. Током каријере играо је као одбрамбени играч. Сматра се једним од најуспјешнијих тренера свих времена освојио је лигу и домаће куп такмичење у Холандији, Белгији, Немачкој и Аустрији.

Дуел на чувеном Стадиону "Ернст Хапел"

Дуел Аустрије и Србије игра се на чувеном Стадиону "Ернст Хапел" у Бечу, који је већ дуго дом аустријског националног тима.

Објекат је отворен 1931. године и има капацитет од 50.865 места. До 1992. звао се "Пратер" стадион. Највећи је аустријски стадион и историјски споменик.

За потребе шампионата Европе 2008. године здање је реновирано, а на њему је одиграно седам мечева, укључујући и финале између Шпаније и Немачке.

Ајакс је 1995. победио екипу Милана са 1:0 у финалу Лиге шампиона управо на стадиону у Бечу.

Стадион "Ернст Хапел" у Бечу
Фото: EPA-EFE

Две провере пред почетак Европског првенства

Репрезентација Србије ће пред почетак Европског првенства у Немачкој одиграти две припремне утакмице - вечерас у Бечу против Аустрије и у суботу против Шведске у Стокхолму, где ће се Златан Ибрахимовић опростити од дреса националног тима.

Шампионат Европе почиње 14. јуна, а Србија ће играти у групи Ц са селекцијама Енглеске, Данске и Словеније.

Прву утакмицу на Евру "орлови" ће одиграти 16. јуна против Енглеске у Гелзенкирхену. Наредни ривал је Словенија 20. јуна у Минхену, а за 25. јун је заказан дуел са Данском, такође у Минхену.

Читај ми!