ШВА - ИТА (29. јун)
НЕМ - ДАН (29. јун)
Читај ми!

Нека буде борба непрестана - Србија против Данске за историју

Фудбалери Србије играће последњи меч групне фазе првенства Европе у Немачкој против Данске. Меч се игра у Минхену од 21.00 сат. Директан пренос је на Првом програму РТС-а, а резултат, најважнија дешавања на терену, коментаре и анализу утакмица пратите из часа у час на нашем порталу.

Нека буде борба непрестана - Србија против Данске за историју Нека буде борба непрестана - Србија против Данске за историју

Србија је након два кола последња на табели групе Ц са једним освојеним бодом, док Данска има бод више, али "орлови" још увек судбину држе у својим рукама.

Изабраницима селектора Драгана Стојковића за сигуран пролаз у нокаут рунду биће потребан тријумф, мада би, уз мало среће и друге резултате који би им ишли наруку, могли у осмину финала и након ремија са Данцима.

Пораз је карта за повратак кући, па је пред Србијом дуел који доноси све или ништа, баш као и онај против Швајцарске на Мундијалу у Катару 2022. или против Аустралије 2010. године, такође на Светском првенству у Јужноафричкој Републици.

Уколико фудбалери Србије задовоље очекивања навијача у дуелу против Данске, претходни резултати на Евру у Немачкој биће ствар прошлости. Уколико пак дође до пораза, додатно ће разљутити с правом и са добрим разлозима нерасположену фудбалску јавност.

Србија и против традиције у мечу са Данском

Историја сусрета Србије и Данске започета је готово пре 75 година, и прилично је богата. Скор је тренутно изједначен и данашњи дуел могао би једној од екипа да донесе предност.

Данска је победила Србију на свим претходним мечевима, рачунајући од 2006. године (било их је три) и то са одличном гол разликом од чак 8:1. Тај једини погодак за Србију постигао је Зоран Тошић 2014. године у квалификацијама за Европско првенство.

Једини дуел Данске и тада Југославије на неком великом турниру догодио се 1984. године на шампионату Европе у Француској, а резултат је био 5:0 у корист Данаца.

Србија је без победе на последњих седам утакмица на великим такмичењима. "Орлови" немају победу још од Костарике 2018. године на првенству света у Русији. Пре овога, најдужи низ без тријумфа био је између 1974. и 1982. године - осам утакмица. 

Пре шампионата у Немачкој, Данска је само два пута одиграла нерешено на претходних 18 утакмица на европским првенствима.

Данска - ковитлац са сентиментом прошлости и симбол тима Ериксен

Фудбалска репрезентација Данске једна је од 11 која је освојила Европско првенство - тријумфовала је 1992. године у Шведској. Тадашња победа Данске, без најбољег играча Микаела Лаудрупа, спада у неколико најромантичнијих фудбалских прича, али и највећих фудбалских чуда у историји. Пре и после 1992. играли су два полуфинала и оба пута су били трећи - 1984. и 2021. године. Четврти су били 1964. године.

Данци су задивили фудбалску јавност партијама на претходном Европском првенству, када су стигли до полуфинала, где су поражени управо од ривала из групе Енглеске са 2:1.

Главна одлика данског тима је стабилност и компактна игра, као и лидерство тренера Каспера Јулманда, али и луцидност везних играча на терену. 

Каспер Јулманд постао је селектор Данске 2020. године. Први велики турнир на коме је предводио национални тим било је првенство Европе 2021. године. Поражени су од Енглеске 2:1 после продужетака у полуфиналу. Водио је Данску и до другог места у групи у А дивизији Лиге нација 2022/23, са само једним бодом иза Хрватске.

Фудбалер Манчестер јунајтеда и један од симбола селекције Данске у новије време Кристијан Ериксен диктира темпо игре. Од његове километраже и прецизних додавања у највећој мери зависи и крајњи исход Јулмандовог тима. 

Подсетимо, Ериксен је на претходном шампионату Европе доживео срчани застој у утакмици групне фазе против Финске. Опоравио се и уз помоћ уграђеног срчаног уређаја наставио је играчку каријеру. У критичним моментима када је Ериксен изгубио свест, Симон Кјер је показао храброст и прибраност. Пружио је неопходну прву помоћ саиграчу.

Све оно што треба да краси један тим има Данска. Дисциплину, вољу, умеће и што је најважније тимску игру.

Поред Ериксена, Данска има комбиновани тим који красе младост и искуство. Пјер-Емил Хојберг, играч Тотенхема је такође важна карика у везном реду. На голу је искусни Каспер Шмајхел, а изразити нападач је Расмус Хејлунд.

Од Хамлетовске дилеме до Његошеве борбе непрестане

Победу ће вечерас однети организованији и припремљенији тим - физички, тактички и формацијски. Од нападача Србије виђен је један гол на овом првенству и то Луке Јовића, погодак наде. Екипа је примила два гола, један од Енглеске, а потом и Словеније.

Сасвим је јасно да Данска не спада у оне тимове о којима се пише у суперлативу, али јесте инспиративан и довољно добар да би евентуална победа Србије била величанствена и историјска.

Србија се налазила пред Хамлетовском дилемом и одабрала је оно "не бити" у мечу против Словеније. Сада нема избора, у само пет дана, тим селектора Стојковића прошао је пут од Шекспирове поуке до Његошеве поруке.

Србија ће морати у меч против Данске са чувеним стиховима из "Горског вијенца" - "нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може", како би приредила дугоочекивани велики успех - већи од пласмана на Евро после 24 године чекања.

Утакмице трећег кола групе Ц:
ЦЕнглеска - Словенија (21.00, Келн)
ЦДанска Србија (21.00, Минхен)

петак, 28. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару