ШВА - ИТА 18.00
НЕМ - ДАН 21.00

Келн - град занимљивих музеја и најлепше катедрале у Европи

Келн је четврти највећи град у Немачкој и дом истоименог фудбалског клуба. Један је од најстаријих градова у овом делу Европе, а у њему се налази чувена Катедрала Светог Петра, најпосећенији споменик културе у земљи домаћину Европског првенства.

Келн - град занимљивих музеја и најлепше катедрале у Европи Келн - град занимљивих музеја и најлепше катедрале у Европи

Келн се налази у покрајини Северна Рајна-Вестфалија, на обали реке Рајне. Географски положај чини га важним саобраћајним чвориштем и трговинским центром.

Као четврти најмногољуднији град у Немачкој, са популацијом од преко милион људи у ширем подручју, Келн је мултикултурални дом бројних мањинских заједница различитих националности.

Историја града сеже у римско доба, када је основан као Colonia Claudia Ara Agrippinensium на остацима келтских насеља. У то време био је један од најзначајнијих градова.

У Келну се налази и важна лука, једна од највећих на Рајни. Град је индустријски и трговински центар, са посебним нагласком на аутомобилску индустрију, хемију и информационе технологије.

Келн нуди богат културни живот и занимљиве музеје као што су Немачки спортски и олимпијски музеј, Музеј чоколаде, Музеј колоњске воде или приватна колекција Михаела Шумахера, легендарног возача Формуле 1. Келнски карневал је један од највећих карневала у Европи и врхунац збивања у граду.

Не треба пропустити јединствен угођај вожње жичаром којом се за шест минута стиже са једне на другу обалу Рајне. Из кабина се пружа феноменалан поглед из птичје перспективе на стари град, Рајну и прелепу околину.

Граду не мањка ни разноликих ресторана, барова и места за ноћне изласке, али је свакако популарнији по својој раскожној архитектури, пре свега готској.

Најзначајнија туристичка атракција, не само Келна већ и читаве Немачке, је Келнска Катедрала или Катедрала Светог Петра сазидана у готском стилу. Са 157 метара висине после оне у Улму друга је по висини катедрала у Европи, а трећа на свету.

Овај споменик културе који је заштићен од стране Унеска сваког дана посети 20.000 људи, што га чини најпосећенијим спомеником културе у Немачкој. 

У Келну играју три фудбалска клуба - Келн, Фортуна Келн и Викторија Келн. Не зна се на чијим је утакмицама атмосфера боља.

Распоред утакмица у Келну:
15. јун: Мађарска - Швајцарска 21.00 (Група А)
19. јун: Шкотска - Швајцарска 21.00 (Група А)
22. јун: Белгија - Румунија 21.00 (Група Е)
25. јун: Енглеска - Словенија 21.00 (Група Ц)
30. јун: 1Б - 3А/3Д/3Е/3Ф 21.00 (осмина финала)

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару