Читај ми!

Рани кадрови - сезона 3, серијал о студентском филму у Србији и Републици Српској

Од 4. до 8. јула 2022. године, у авангардном уметничком простору Старе циглане - клубу љубитеља тешке индустрије у Београду, снима се трећа сезона серијала "Рани кадрови" у којој ће бити представљено осморо нових младих филмских аутора, који су на почетку своје уметничке каријере.

У овој сезони "Раних кадрова" по први пут представљамо студенте са класа филмске и ТВ режије три различите филмске школе: Академије уметности у Новом Саду, Факултета драмских уметности у Београду и Академије умјетности у Бања Луци. Сви они су у припремама за реализацију својих дипломских филмова, под будним оком њихових професора и ментора.

У осам целовечерњих епизода биће представљени аутори и филмови различитих сензибилитета и поетика. Публика ће имати прилику да се упозна са радовима младих нада домаће кинематографије: Бошком Крљашем и Кармен Обрдаљ (који долазе са бањалучке Академије), Миланом Никић и Милицом Малетин (које су са новосадске Академије) и Ољом Покрајац, Милицом Спасојевић, Матијом Лукачем и Николом Ромчевићем (са Факултета драмских уметности у Београду).

Серијал је конципиран кроз дијалоге модератора са самим студентима-ауторима и члановима њихових ауторских екипа са којима су сарађивали на реализацији својих испитних филмова. У свакој епизоди биће приказан по један студентски филм, који ће анализирати еминентни гост-критичар, а биће разговора и о дипломским филмовима младих аутора. Новчани износ који РТС улаже у откуп студентских филмова за емитовање у "Раним кадровима" постаје део буџета управо тих дипломских радова.

Серијал "Рани кадрови", и ове године, реализује Редакција драмског и домаћег серијског програма Радио-телевизије Србије, по идеји њеног креатора и уредника Марка Новаковића, који је и модератор пројекта. Сценарије за емисију написао је Срђан Вучинић а редитељ серијала је Огњен Исаиловић. Директор фотографије "Раних кадрова" је Бојан Ракић, сценографкиња Мира Андрејевић, костимографкиња Александра Стошић-Крстовић, композитор Владимир Пејковић, за дизајн шпица и анимација задужен је Ненад Крстић, а монтажер серијала је Петар Шумоња.

Премијерно емитовање треће сезоне емисија "Рани кадрови" планирано је за јесен 2022. године на програму РТС 2. Од марта 2023. године све емисије ове сезоне серијала биће доступне гледаоцима и на платформи РТС Планета.

 

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво