Читај ми!

Лектизер

Лектизер је нови серијал Редакције школског програма који на иновативан и хумористички начин обрађује дела из средњошколске лектире. Лектизер није замена за читање књига, већ мамац.

Основна циљна група су нам средњошколци и њихови професори, јер обрађујемо дела која су њима обавезна. Желимо да макар мало учинимо те обавезе забавнијим. Све оне којима то више нису обавезе, желимо да подсетимо на слаткоће и горчине ђачког доба.

Лектизер заговара хумор. Сматрамо да има дела која не треба обртати наглавачке, али да свако дело које има довољно равнотеже може мало да се обрће и 'вамо и тамо без озбиљнијих озледа. Верујемо да су дела из средњошколске лектире у довољно доброј форми - гипка и спремна за акробације. На исти начин приступамо историјским темама које обрађујемо у скечевима. Лектизер је помало чудан. Помало збуњује, помало оставља ствари недореченим. Како да вам Лектизер постане јаснији? Прочитајте лектиру!

У првој сезони имаћете прилику да гледате осам епизода, у којима ћемо покушати да вас на којекакве начине заинтересујемо за јунаке античке трагедије и европског романтизма, поезију модернизма и прозу постмодернизма, сеобе Вука Исаковича, дилеме Хамлета и процесе Јозефа К.

Аутор и уредник: Вишња Печенчић

Косценариста: Маја Радивојевић

Глумци: Вахид Џанковић, Ана Пиндовић, Предраг Васић, Маја Николић, Марко Перић, Михаило Милановић

Композитор: Марко Луис

Диреткор фотографије: Милош Митровић

Илустратор и аниматор: Милош Гојковић

Монтажер: Јована Филиповић

Редитељ: Иван Пецикоза

Лектизер – Процес

субота, 02.03.2024, 12.35 РТС 1

Ко се бави процесом Јозефа К.? Којекаква одељења... средњошколска, архиваторкса... Којекакви сектори... образовни, административни, државни... и нико не успева да га реши! Можемо ли тај случај једном за свагда закључити?! Или нам фали још један папир? Регистратор? Или страница књиге? Можда ће нам све бити јасније ако прочитамо Кафкин "Процес"... а можда и неће? Ваше право да знате да не знате ништа (у потпису, Сократ).

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво