"Мина прелази нивое" - друга сезона, од 6. јануара суботом на РТС 1

Чувена јунакиња Мина је прешла на други ниво: 2. сезона, сада похађа пети разред и пред њом су нови изазови и авантуре! Сваке суботе на Првом програму РТС-а, од 12.30.

Играна породична серија "Мина прелази нивое" наставља да прати живот Мине и њеног брата Косте, сада већ осмака. Мина и њени другари Јоца и Тара се суочавају са променама које доносе пубертет и ново школско окружење. Паралелно, њен брат Коста пролази кроз своје тинејџерске турбуленције.

У овој сезони Минин помоћник је Виктор, софтвер који учи из интеракција са њом. Софтвер је развила Минина мајка, као програмер у великој компанији. У свакој епизоди Виктор генерише алтернативну реалност која је попут "кривог огледала" наше стварности. У њој су наглашене ситуације које нас брину, збуњују или представљају изазов и искушење. Тако се Минине бриге и проблеми њене генерације могу сагледати кроз причу која представља "обрнуту реалност", по принципу "шта би било кад би било". Она може да види какви би били могући исходи њених идеја и шта се дешава када узимамо ствари здраво за готово.

Серија се бави темама као што су пубертет, казне и забране, насиље, виртуелна реалност и игрице, школски изазови и учење, поверење и емоционална интелигенција. На примеру Виктора сазнајемо на који начин људска искуства обликују технолошки развој и колику одговорност имамо као корисници нових технологија. На крају сезоне видимо колико је Мина сазрела кроз нова искуства и изазове тинејџерског доба.

Друга сезона доноси и иновацију у питању је апликација за проширену реалност (енгл. Augmented reality, AR) . У одјавној шпици налази се QR код путем којег гледаоци могу да активирају Виктора у свом телефону, виде закључак и питања за сваку епизоду, као и да прате даљу дискусију у кругу породице и заједнице. На овај начин позивамо гледаоце, одрасле и децу, да после гледања сваке епизоде допусте Виктору да их подстакне на размишљање о свакој теми.

Главне улоге:

Мина – Тамара Налбандиан

Мама Весна – Милена Павловић

Тата Зоран – Игор Павловић

Брат Коста – Павле Орлић

Виктор – Александар Јовановић Меда

Извршни продуцент Редакције школског програма: Биљана Иванић

Продуцент: Драгана Богдановић

Уредник серије: Марија Тошић

Драматург: Кристина Ђуковић

Стручни сарадник: Гордана Мијалковић Стојиљковић, дечји психолог

Сценарио: Недељко Ковачић

Костимограф: Александра Александрић

Сценограф: Игор Бојовић

Композитор: Милан Св. Ђурђевић

Дизајнер звука: Небојша Драгићевић

Графички дизајн и анимација: Бојан Кривокапић, Милош Лемајић, Јован Павловић

Директор фотографије: Сима Димитрић

Монтажер: Иван Васић

Редитељ: Марко Јефтић

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво