Од 3. фебруара, РТС нуди богат програм за најмлађе

Две игране серије за децу, два домаћа кратка филма, нова сезона "Плаве птице" и још много премијерних садржаја очекују децу на каналима Радио-телевизије Србије.

У оквиру "Малог зимског биоскопа" током јануара гледали смо серијал кратких филмова за децу, који су у Србију стигли путем размене јавних сервиса из Европе и Азије. Након што смо се упознали са животом деце широм света, у суботу, 3. фебруара, на РТС 1 у 12h, "Мали зимски биоскоп" се завршава емитовањем два домаћа кратка филма за децу.

Један је играни филм "На врховима прстију". Филм говори о Лени, девојчици ромске националности која живи у махали и има своју плесну трупу. Лена се преко маме, кројачице у позоришту, сусреће са балетом и постаје опчињена њиме. Упркос предрасудама околине и маминог става да балет није "за њих", Лена истрајава у својој намери.

Други је документарни филм "Кика свира џез". Филм прати девојчицу Кристину Васић, која од своје треће године свира саксофон и која је за својих 11 година освојила бројне светке награде и наступала са великим именима попут Пласида Доминга. Изазов који је стављен пред њу је да први пут засвира композицију у џез стилу и то са "Биг бендом" РТС-а.

Те исте суботе, 3. фебруара, на РТС 2 у 9h почиње емитовање BBC-јеве игране серије "Авантуре Хети Федер". У питању је получасовна играна серија, смештена у викторијанско доба, рађена по истоименом роману познате списатељице за децу Џеклин Вилсон. Серија прати живот и одрастање храбре Хети Федер, која је као беба остављена у сиротишту. Њен пут је трновит, али пун авантура, правих пријатељстава, много смеха и осећања. Серија ће суботом ће бити приказивана премијерно, а реприза ће бити понедељком, у 9h на РТС 2.

Недеља је резервисана за македонску серију "Зоки Поки". И ова серија је урађена по роману – и то чувене македонске списатељице Оливере Николове. Роман је преведен на много језика, серију су већ пратила деца у Скандинавији и Немачкој, а сада је ту и за нас. Репризе ће бити сваког петка у 9h на Другом програму.

Од 10. фебруара креће и нова сезона "Плаве птице", којој се, судећу по броју писама које стижу у редакцију Дечијег програма, гледаоци необично радују.

Осим новина у емитовању, у току су припреме нових пројеката: увелико трају припреме за трећу сезону "НТЦ квиза" и снимање је планирано за март и април ове године. Осим тога, у припреми је нови пројекат по имену "Важне ствари" који ће бити емитован од септембра. Реч је о серијалу у коме ће деца из целе Србије у фризерској столици говорити шта их мучи, шта им изазива радост, о чему мисле кад легну да спавају и још много тога.

Поштована децо, удобно се сместите. Поштовани родитељи, опустите се и верујте да ће ваша деца на РТС-у гледати квалитетне и њиховом узрасту примерене садржаје.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво