Почело снимање серије "Немањићи – рађање краљевине"

После вишемесечних припрема, данас је у раним јутарњим часовима на Студеничкој реци пала прва клапа серије "Немањићи – рађање краљевине".

Студеница је прва у низу од 240 локација на којима се снима серија. За два дана екипа се сели на Копаоник, како би ухватила последњи дах зиме и камера забележила грудвање и санкање Немањине деце.

Први снимајући дан био је резервисан за Војина Ћетковића, Наду Шаргин, Оливеру Викторовић, Драгана Маринковића и Вучића Перовића.

У аутентичном амбијенту снимљена је породица ћумурџија и њихов сусрет са Стефаном Првовенчаним, кога тумачи Војин Ћетковић. 

„Све те боје које су имали његови претходници и његови наследници отприлике сам покушао да нађем у њему“, каже Ћетковић и додаје да ће бити много изненађења до краја снимања.

Рашку, усвојену сестру Стефанову о чијој личности се у историји мало зна, тумачи Нада Шаргин, која истиче да су сестре биле велика подршка владарима, нарочито с психичке и духовне стране.

Сет су посетили главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић и градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Планирано је да снимање траје четири месеца, а почетак емитовања прве епизоде најављен је за крај године, у којој се обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

Серија од 12 епизода снима се у продукцији РТС-а, у режији Марка Маринковића према сценарију Гордана Михића.