Читај ми!

10 година Културног дневника

Културни дневник је од 17. фебруара 2014. године, када је емитована прва емисија - до данас када је иза нас 2471 емисија, освојио први канал, гледаоце и стручну јавност. У ових десет година, репортери су били на премијерама, фестивалима, изложбама, били су у епицентру културног живота земље, а о културним догађајима су извештавали и из европских и светских престоница.

За Културни дневник су говорили Љубомир Симовић, Душан Ковачевић, Матија Бећковић, Емир Кустурица, Орхан Памук, Ерик Емануел Шмит, Никита Михалков, Салман Ружди, Мет Дејмон, Моника Белучи, Џони Деп, Ален Бадју, Милован Данојлић, Петер Хандке и многи други који креирају светску културну сцену, дају важан, уметнички поглед на свет, промишљају о културном наслеђу и о будућности коју тиште бројна питања.

Уредница Културног дневника Снежана Стаменковић Јојић, истиче да је емисија, осим за актуелна дешавања, отворила простор за критику, полемику, анализу и коментар. Да култури треба вратити право место, на Први програм, била  је идеја тадашњег директора РТС-а Николе Миркова.

Захваљујући његовој истинитој и преданој посвећености култури, уметности и телевизији, покренут је Културни дневник. Визуелни идентитет је осмишљавао  дугогодишњи креативни директор РТС-а Борис Миљковић. За уређивање, извештавање, за успостављање праве мере квалитетних и атрактивних извештаја, за критички однос, за привлачење нове телевизијске публике, у ових десет година су задужени сви новинари, сниматељи, монтажери, реализатори, дописници из земље и иностранства.

Културни дневник је на свом почетку био, како су колеге у другим медијима извештавале - "културна револуција на домаћем телевизијском небу". И десет година касније, Културни дневник изазива пажњу, у жижи је интересовања и "проветрава" културну сцену, а садржаје из културе и уметности, чини доступним за
све генерације гледалаца у целој Србији, али и у региону.

Културни дневник ће обележити свој дан концертом Биг бенда РТС-а, који ће бити поклон публици за прву деценију ове емисије.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво