Читај ми!

Едгар Алан По, подршка породице и острвска ватра – како је протекло друго вече Евросонга

Завршено је и друго полуфинале Песме Евровизије у Ливерпулу и попуњено је преосталих 10 места у сутрашњој завршници. Иако је прво вече било много конкурентније, чини се да је синоћно такмичење било уједначеније, али и да су понеким такмичарима недостајали динамичност и квалитет. Највећи број њих је заслужено у финалу, док се за поједине представнике може рећи да заслужено нису добили место у завршници.

Едгар Алан По, подршка породице и острвска ватра – како је протекло друго вече Евросонга Едгар Алан По, подршка породице и острвска ватра – како је протекло друго вече Евросонга

Упркос томе што се на тренутке чинило да је синоћно полуфинале досадно ревијално вече којем нема краја, ипак смо добили још 10 финалиста од којих се многи не би нашли у финалу да су наступили у уторак.

Почећемо од, нама најближих, представника Словеније. Бенд "Joker Out" обезбедио је својој земљи први пласман у финале од 2019. године својом песмом "Carpe Diem".

Чланови младог словеначког бенда су успели да након неколико монотоних наступа раздрмају сцену и публику у довољној мери и учине овогодишње такмичење историјским за државе бивше Југославије.

Наиме, од увођења полуфинала 2004. године, захваљујући словеначком пласману у финале, први пут ћемо у завршници гледати представнике свих "екс-ју" држава које се такмиче ове године, пошто су се Србија и Хрватска су се у финале пласирале у уторак, а преосталих држава нема на овогодишњем такмичењу.

Зато ће бити занимљиво видети како ће се гласови региона распоредити, пошто је претходних година регион имао свог фаворита, а сада би поени жирија и публике Србије, Хрватске и Словеније могли да се поделе на равне части, али боље је да се стрпимо до суботе.

У суботу ће наш Лук Блек наступити пети, док су организатори одлучили да Словенија и Хрватска наступе једна за другом, па ће Joker Out певати под редним бројем 24, а Лет 3 ће бити претпоследњи.

Осим тога, "екс-ју блок" је једини који је комплетан у финалу, пошто Данска и Исланд нису синоћ успели да освоје довољно гласова за пролазак даље, а Летонија је испала у првом полуфиналу, за разлику од Естоније и Литваније које су синоћ обезбедиле пласман у финале.

Едгар Алан По из Аустрије и ватрени наступ са Кипра

Као главне фавориткиње другог полуфинала уочи такмичења издвојиле су се и представнице Аустрије – Теја и Салена са песмом у којој је главни мотив амерички књижевник Едгар Алан По.

Теја (Теодора Шпирић) је, морамо споменути, пореклом из Србије и 2020. године учествовала је на Беовизији са песмом "Судњи дан".

Занимљивим наступом и јаком песмом издвојио се представник Кипра Ендрју Ламбру.

Иако није имао готово никакву кореографију и био је сам на сцени, успео је да својим гласом и огромном употребом пиротехнике дође до довољног броја гласова гледалаца и пласира се у финале.

Породица је највећа подршка – чак и на евровизијској сцени

Утисак је да је прво полуфинале било много конкурентније, али други део такмичења је такође имао дозу неизвесности, пошто за већи број песама нисмо могли да будемо сигурни да ли ће бити део завршнице.

Једна од њих је и песма која је представљала Албанију – "Duje", коју је Албина Кељменди извела са целом својом породицом. Брзи ритам ове песме, а можда и чињеница да се шест чланова исте породице нашао на евровизијској песми, били су довољни да их гледамо и у сутрашњем финалу.

Као што је у преносу рекла Душка Вучинић, можда би са собом на сцену повели и свог златног ретривера, али према правилима животиње не смеју на евровизијску сцену.

Без обзира на то што се чини као да касни двадесетак година, представник Белгије Густаф, размрдао је дворану у Ливерпулу, али и гледаоце код куће који су га изгласали да поново изведе своју песму "Because of You" и сутра.

Остаје жал за представницом Исланда Дилјом, која својим енергичним наступом и добром песмом није успела да се пласира у финале, док се за остале може рећи да заслужено нису добили место у завршници.

Финале Песме Евровизије одржава се сутра. Наступиће такмичари из 26 земаља, а директан пренос од 21 час моћи ћете да пратите на програмима Радио-телевизије Србије.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара