Читај ми!

Србија у финалу, фаворити оправдали очекивања – како је почео Евросонг у Ливерпулу

После годину дана чекања, европски музичари су се поново окупили да представе најбоље песме својих земља – почела је Песма Евровизије. Лук Блек успео је да Србији обезбеди пето узастопно финале, а Лет 3 је Хрватској донео први пласман у завршницу од 2017. Фаворити прве полуфиналне вечери су оправдали очекивања и без већих проблема су освојили срца публике и места у финалу.

Србија у финалу, фаворити оправдали очекивања – како је почео Евросонг у Ливерпулу Србија у финалу, фаворити оправдали очекивања – како је почео Евросонг у Ливерпулу

Спектакл који смо дуго чекали, напокон је почео. Песма Евровизије окупила је у Ливерпулу такмичаре из 37 земаља, а ове године са, може се рећи, два домаћина – Велика Британија организује такмичење у име прошлогодишњег победника Украјине.

Због тога је све у знаку троструког победника који због ратног стања у земљи није био у могућности да организује највећи европски музички спектакл.

За промену, на наступ нашег представника, први пут од 2019. године, нисмо морали да чекамо до другог полуфинала. Лук Блек је сигурним наступом који је посветио трагично настрадалима у масовним убиствима у Србији успео да се пласира у финале.

Проглашење је, као и прошле године, било напето – наш представник проглашен је као претпоследњи финалиста, због чега су многи евровизијски фанови у Србији стрепели да ћемо остати без пласмана у финале.

Разлога за бригу није било, што ће вероватно и показати резултати који ће бити објављени након финала, пошто су наши представници бележили добре резултате када је гласала само публика. Од ове године о финалистима одлучују искључиво гласови гледалаца.

Треба поменути и то да је Србији ово пето узастопно учешће у великом финалу Песме Евровизије (не рачунајући отказано такмичење 2020), чиме смо утврдили прошлогодишњи најдужи низ наступа у завршници такмичења.

Прво полуфинално вече је обележило и то што на самом почетку преноса нисмо чули глас Душке Вучинић, због чега су многи на евровизијским форумима и друштвеним мрежама били узнемирени, али одахнули смо када је веза са Ливерпулом успостављена непосредно пред наступ Лука Блека.

Шта је прошло у складу са очекивањима

Осврнимо се и на остале такмичаре. Углавном се све што су многи предвиђали и остварило. Пре свега пласман евровизијске победнице Лорин, која је, према многим предвиђањима, један од водећих фаворита за нову победу.

Својим упечатљивим наступом и сјајним вокалом готово несумњиво је обезбедила врх табеле у суботу, а можда чак и поново подигне пехар, чиме би после Џонија Логана постала други извођач коме је то пошло за руком.

Представник Финске Керије (Käärijä) је и у Ливерпулу главна сензација. Необичан наступ уз песму коју у потпуности изводи на финском комбинација су која песму те нордијске земље чине овогодишњим евровизијским „Гангам стајлом“. Нема сумње да је након синоћног наступа потврдио улогу фаворита.

Утисак су, без икакве сумње, оставили и представници Хрватске – група Лет 3. Успели су да својом необичном, за многе провокативном, песмом, али и несвакидашњим наступом да обезбеде Хрватској први пласман у финале од 2017. године.

Треба споменути и представника Швајцарске који се нарочито истакао својим вокалом, али и такмичарку из Израела чија је хитична песма употпуњена захтевном кореографијом.

Кога нећемо гледати у суботу

У суботу ће бити необично да гледамо финале без представника Азербејџана, пошто дуо TuralTuranX није успео да се пласира у заврпницу, што се тој земљи догодило тек други пут откако учествује. Иако необично, није и неочекивано, пошто се азербејџански представници нису истакли као што су умели претходних година.

Финале ће ове године бити и без Малте која је имала крајње необичну и занимљиву песму, али очито да то није било довољно за групу The Busker да се допадне гледаоцима који дају коначни суд.

Такође, представницима Холандије, за које се очекивало да прођу у финале, није помогло да се домогну завршнице ни то што је један од аутора песме евровизијски победник из 2019. Данкан Лоренс.

Друго полуфинале које се одржава у четвртак гледаћемо растерећеније, што због чињенице да се представник Србије пласирао у финале, али и зато што је, барем оцењујући према песмама, нешто слабије од синоћног дела такмичења.

Ипак, биће им нешто теже да дођу до финала, пошто се у другом полуфиналу такмиче представници 16 земаља. Директан пренос сутра од 21 час на РТС 3, РТС Свет и платформи РТС Планета.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара