Читај ми!

Европа је уметници дала поверење, али где је нестао Евросонг који смо волели

Предвиђања су се обистинила – Украјина је дошла до своје треће победе на Песми Евровизије. Неке су се прогнозе, срећом, показале погрешно, пошто се Србија после десет година вратила у најбољих пет песама и забележила најбољи пласман од 2012. године. Сви смо срећни због Констрактиног успеха, а прави љубитељи Евросонга су тужни због сенке која се створила над такмичењем.

Ана Ђурић Констракта је име које треба дуго да памтимо, поштујемо и славимо. Песма "In corpore sano", коју су написали она и Милован Бошковић, донела нам је радост, славље и разлог да будемо поносни на наше представљање на овогодишњој Песми Евровизије.

Била је фаворит из сенке и у Београду и у Торину и на оба такмичења успела да направи невероватан успех. Пето место у збиру и четврто место код публике нешто је чиме можемо само да се поносимо.

Гледаоци су, баш као и претходних година, више ценили песму која је представљала Србију у Торину. Констракта је од публике добила сјајних 225 поена, што је, са 87 поена од жирија, укупно 312.

То је највећи број поена који је неки представник Србије добио, укључујући и Марију Шерифовић, која је победила по другом систему гласања, када је победника одлучивала само публика.

Констракта није добила поене од публике у само пет земаља 

Када је реч о поенима од публике, по 12 поена Констракти је стигло из Северне Македоније, Словеније, Хрватске, Црне Горе и Швајцарске. Према броју дванаестица које су стигле од публике, представница Србије је на другом месту. И ту је прва Украјина.

Међутим, чини се да није само регион заволео Констракту. По 10 поена Србија је добила од Бугарске, Аустрије и Чешке, а по осам поена Констракти су доделили гледаоци из Шведске, Грчке, Француске, Аустралије и Сан Марина.

Заправо, поени за Србију нису стигли само од гледалаца у пет земаља – из Данске, Естоније, Литваније, Молдавије и Украјине, што је сјајан податак.

Када је реч о жирију, нису нас волели ни ове године. Осим две дванаестице из Црне Горе и Хрватске, добро смо прошли још код стручњака из Северне Македоније, који су нам доделили десет поена, а освежавајуће је видети да нам је аустралијски жири дао осам бодова.

Пето место је сјајно и још једном да поновимо: Браво, Констракта! Хвала на свему, нема сумње да је сада време за заслужени одмор пред летње фестивале које ишчекујемо.

Срећа због Констракте, туга због Евросонга

Упркос томе што је фаворит жирија, мада не неприкосновени, био Сем Рајдер из Уједињеног Краљевства, публика је пресудила победника овогодишњег Евросонга.

Чинило се да се жирију украјинска песма није толико допала, заузимајући тек пето место у првом делу гласања, што је спустило очекивања када је реч о гласовима публике.

Међутим, ко год је то помислио (укључујући и аутора овог текста), грдно се преварио, пошто су представници Украјине добили највише поена од публике откако је телевотинг уведен 1998. године, а од гледалаца из 28 земаља су добили по 12 поена, што се, такође, никада до синоћ није догодило.

Фаворити жирија Велика Британија и Шпанија су добили само по једну дванаестицу - Шпанкиња од Грчке, а Британац од Малте.

Дуплих нула ове године није било, али било је појединачних. Немачки представник није успео да сакупи ниједан бод од жирија, док је исти успех код публике имао такмичар из Швајцарске.

Ситуација на истоку Европе пренела се на Песму Евровизије, први пут у мери када је то видљиво у резултатима. Упркос томе што многи аналитичари тврде да је и претходну победу Украјина освојила због политике, бројеви им не иду у прилог, пошто Џамала у Стокхолму 2016. није била прва ни код публике, ни код жирија, већ је добила највише поена у збиру и победила.

Прави љубитељи Песме Евровизије су, чини се, помало разочарани што гледаоци нису гласали за песму, већ за ситуацију, а многи сматрају да је коначни резултат бацио љагу на такмичење, која ће се дуго скидати.

Поред тога, Европска радиодифузна унија је након синоћног финала објавила да су, због сумње у регуларност гласова, у другом полуфиналу и финалу поништени гласови жирија у шест земаља, а да су уместо њих дати гласови на основу сличних образаца гласања у другим земљама. Није објављено које су земље у питању.

Пред организаторима Евросонга је велики изазов, а ако се нешто у Украјини не промени до друге половине ове године, када је већ потребно знати град у којем се такмичење одржава, можда ћемо први пут од 1980. године гледати Евросонг у земљи која није победила претходне године. Вероватно то неће бити једини изазов.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара