Министар Милићевић: "Циљ је да наредне године на летњим камповима окупимо десет хиљада младих из дијаспоре и региона“

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен да прати стање, предлаже мере и учествује у координацији активности у области односа Републике Србије са дијаспором одржао је данас састанак са градоначелницима и председницима општина поводом сумирања резултата након реализованих тематских летњих кампова у општинама и локалним самоуправама широм Србије током 2024. године.

У оквиру Програма финансијске подршке, мера и активности у области очувања и јачања односа Републике Србије и дијаспоре који спроводи кабинет министра, током 2024. одржана су двадесет два тематска кампа која су угостила младе из дијаспоре и региона. За организацију кампова издвојено је 120 милиона динара, а кроз њих је овог лета прошло 5.000 младих из региона и дијаспоре.

„Кампови за децу су плод нашег труда и залаагања да младим генерацијама понудимо могућност да се повежу са својим коренима, да упознају своју културу и традицију, али и да развијају спортске вештине и дух тимског рада“, рекао је министар и додао да је главни циљ да кампови постану традиција и место где ће се младост наше дијаспоре и региона сваке године окупљати, размењивати искуства и градити мостове пријатељства“.

Министар Милићевић је додао да су кампови осмишљени да учесницима пруже незаборавна искуства, која ће им остати урезана у сећању за цео живот, али и да ће ту учити не само о спорту, већ и о вредностима заједништва, одговорности и поштовања.

Осим спорта, кампови су били прилика и да се промовише и очување српског културног, етничког и верског идентитета код младих из дијаспоре и региона.

„Наша дијаспора и Срби у региону имају посебно место у нашим срцима, и свесни смо колико је важно да останемо повезани, јер будућност српског народа лежи у свим Србима, а свест о пореклу, језику и традицији од кључне је важности за очување српског идентитета. Чувајући језик, чува се и прошлост, али и гради будућност и кампови су симбол подршке Србије свим Србима без обзира где они живе“, закључио је министар.

Министар је упутио позив свим локалним заједницама да учествују на наредном конкурсу како би мрежа кампова била што распростањенија.

„Од локалних заједница очекујемо активнију улогу и проактивност у приступу, очекујемо нове идеје за кампове, како би полазници стекли нова знања и нова искуства“, истакао је министар и додао да „локалне заједнице својим идејама треба допринесу јачању веза између матице и дијаспоре“.

„Позивамо све локалне заједнице да узму учешће у овој овом програму кампова, јер у Србији нема политика и партија када су иницијативе за добробит деце у питању“, казао је министар Милићевић.

Oн je истакао да је заједнички циљ подизање лествице у организацији кампова, као и у повећању броја полазника, те да очекује да наредне године угостимо десет хиљада деце.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи