Савез Срба Француске жели чвршћу сарадњу са Французима

У организацији Савеза Срба Француске у Паризу у петак 04. октобра одржан је коктел ове организације. Идеја је била да се чланови, нови чланови и гости Савеза упознају међусобно као и да се упознају са активностима нове управе Савеза, која је изабрана у марту месецу ове године.

Кроз париску општину 17 смењивали су се гости међу којима су били  представници француских и српских организација, француски политичари, сенатори, одборници многих општина не само из француске престонице већ и из околних градова. Било је и писаца, адвоката, наставника српских допунских школа, лекара, професора, архитеката, инжењера… Посебну пажњу и поред многобројних обавеза указао је градоначелник ове париске општине  Жофроа Булар који је уједно и потпредседник метрополе Париза задужен за комуникације и дигиталне иновације од 2020. године.

Разнолико друштво које воли и поштује обе заједнице и оба народа је то показало кроз своје приче и размене многих интересантних догађаја везаних за оба народа. Тако је аутор овога текста сазнао од присутних Француза доста прича о њиховом дружењу са Србима. Многи су чак и  одрасли са Србима и скоро свако је имао некога од пријатеља или познаника српског порекла. Било је и лепих речи о посети Србији и Републици Српској, о богатој српској баштини, историји, херојству, талентованој нацији, која је, иако мала дала многе научнике свету. Доста се говорило и о преукусној српској кухињи и многим пићима, међу којима је предњачило искуство са шљивовицом.
А тако лепе приче о Србији и јесу циљ нове управе Савеза Срба у Француској, која жели да врати француско-српско пријатељство на ниво који је некада постојао а посебно после Првог светског рата.

Председник Савеза Срба Француске Давид Јаковљевић одржао је исцрпан говор и на француском и српском језику у коме је представио досадашњи рад Савеза у ових шест месеци. Он је присутним Французима укратко објаснио и актуелну ситуацију и начин на који може да се сарађује са земљом порекла а да то буде у складу са француским законима, који се у овој организацији нарочито поштују. Саговорник удружења који су чланови Савеза и уопште, може, на пример у случају Срба, бити само Амбасада Републике Србије или Босне и Херцеговине или Црне Горе а не нека министарства тих земаља. Председник Савеза Срба Француске  истакао је да је Савез само координатор удружења код многих организација и да он не утиче на њихову политику вођења друштава. Он је дао велику подршку свим удружењима а посебно члановима Савеза за све што раде у интересу српског народа.

Јаковљевић је нагласио да Срби рођени и одрасли у Француској изузетно  поштују ту земљу, јер им је она дала све, омогућила школовање, добро образовање, посао, социјалну сигурност и могућност пристојног живота. Такође је подвукао да треба неговати српску традицију и одржавати је као и да треба чувати све оно што нас као српски народ испуњава, „али Савез Срба Француске не може нити сме бити изолована заједница Срба која гледа само себе, него повезана српска заједница са целим светом јер то одавде (из Француске) можемо. То је једини пут како би свом народу помогли. Савез Срба Француске се мења, чланови остају Срби али Срби који могу данас много више да промене него раније“.

Присутне је обавестио о неким од многих акција Савеза и уједно најавио неке од многобројних акција у наредних шест месеци, које ће се одржати у многим местима Француске, што је и идеја ове организације, да буде присутна на читавој територији Француске и не само у Паризу са околином. Као једну од главних акција Јаковљевић је најавио долазак српске деце са Косова и Метохије у Француску, као и одлазак ученика из Француске у многа места, а посебно у Јасеновац и Козарску Дубицу, како би се упознали и са страдањима нашег, јеврејског и ромског народа на тим подручјима.

У плану су такође пројекције наших филмова, затим промоције књига, преводи и публикације многих наших дела на француски односно на српски језик, повезивање народа и добра сарадња. А та сарадња Француза и Савеза Срба у Француској се последњих пола године итекако осећа јер ова управа Савеза је успела да успостави сарадњу са пет париских општина као и петнаестак широм Француске. Он је позвао на слогу и јединство а не раздор који се сервира од противника Срба, представника истог народа који су заборавили да Србија без Косова и Метохије не постоји. „Наши противници су и Срби који су лако купљени, који су заборавили све наше српске жртве. Наши противници су Срби који се нису уклопили на Западу и нису искористили потенцијал који им се нуди, који не стварају капитал како би Срби из матице имали бенефицију од њега, него супротно примају новац из матице да затворе Србе у један идеолошки круг, који ником не помаже. Идеолошки круг, који је учинио да, Србија, данас не може да рачуна ни на једну пријатељску земљу а да не да душу своју“.

Веселу, топлу и срдачну атмосферу употпунила је богата закуска и велики избор пића. Дружење је потом настављено у кафићу преко пута само уз опуштенији амбијент, са много више смеха.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи