Одржана церемонија обележавања убиства краља Александра I Карађорђевића у Марсељу

Милица Ђурђевић Стаменковски, министарка за бригу о породици и демографију, изасланик председника Владе Републике Србије Милоша Вучевића и Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен да прати стање, предлаже мере и учествује у координацији активности у области односа Републике Србије са дијаспором присуствовали су данас церемонији обележавања 90 година од убиства Краља Александра I Карађорђевића у Марсељу. Обележавање годишњице започело је на Белгијском кеју, у Старој луци, на месту на ком се искрцао краљ Александар, а недалеко одатле, на месту атентата, Владика Јустин, епископ западноевропски служио је литургију. На истом месту је и започела сама церемонија обележавања ове значајне годишњице где је министарка Ђурђевић Стаменковски положила венац на споменик краљу Александру.

„Он је, не само сведочанство српске припадности Европи већ и један од највећих доказа да је српски народ један од најважнијих стубова европског континента“, нагласила је Ђурђевић Стаменковски и додала да је он био творац уједињења, окупљања, интеграција, како на подручју на којима су живели српски и други југословенски народи, тако и ван њих, у оквирима Мале Антанте. „Како је у историју закорачио, тако се у њу за вечност уписао. У морнаричкој адмиралској униформи пристао је у Марсеј, град у којем је, тога дана 9. октобра 1934. године, испаљен први метак Другог светска рата. Југословенски и српски краљ био је прва жртва нацистичких и фашистичких планова о покоравању Европе, а његови синови, Петар, Томислав и Андреј, први сирочићи рата који је уследио“, подсетила је Ђурђевић Стаменковски.

Након тога, обележавање годишњице настављено је код споменика посвећеном француско-српском пријатељству где је министар Милићевић положио венац у пратњи Кристофа Мирмана, префекта региона Прованса-Алпи-Азурна обала, префекта Буш-ду-Рон, као и Ане Хрустановић, амбасадорке Републике Србије у Француској.   

Министар Милићевић је истакао да је краљ Александар I Карађорђевић посветио живот процесу уједињења свих који живе на нашим просторима, као и да је као “краљ Ујединитељ дао је живот у Марсељу пре деведесет година за идеју Србије као центра уједињеног региона, тада младе државе Југославије, када смо постали модерна држава и када смо ушли у ред великих нација”. Додао је да је сан који је сањао Александар Ујединитељ и за који је дао живот, нестао је у ратном вихору, потпомогнутом тадашњим интересом светских сила да на Балкану не постоји јака држава која води своју политику.

“Данас, деведесет година након смрти нашег краља Александра, можемо да кажемо да је Србија поново јака. Србија која покреће цео регион, Србија која поново има способност да окупља и интегрише, Србија која има снагу да штити своје грађане”, рекао је Милићевић и нагласио да је као, и у доба краља Александра, Србија је поново поштована и глас је разума и истине на међународној сцени у овим турбулентним временима и додао да је Француска, као земља у којој се обележава годишњица, поново у реду најближих пријатеља Србије и изразио уверење да ће та сарадња наставити да јача.

„Искористимо овај повод, деведесету годишњицу од убиства  краља, да упутимо поруку неопходног јединства: Да будемо јединствени где год били!“, закључио је министар Милићевић.

 

 

 

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи