Скулптуре које постављају питања

Уметност која се тренутно може доживети у Окружној библиотеци у Ојтину (Немачка) препуна је маште. Под насловом "Поетски реализам у форми и боји", вајарка Марина Милер, родом из Београда и сликарка Вилтруд Фрауке Гелен представљају радове какви се не виђају често. Слике јарких боја са мотивима из света снова, окружене скулптурама које постављају питања.

Видети радове ове две уметнице на једној изложби је упечатљив доживљај. Свако дело прича своју причу, каже Еда Кох, прва заменица председника Удружења лепих уметности Остхолштајн. Обе уметнице долазе из Хајлигенхафена и чланице су познатог удружења уметника округа Остхолштајн.

Марина (Рајичић) Милер је рођена у 1968. у Београду и тамо је стекла уметничко образовање у Школи лепих уметности "Шуматовачка". Керамику је учила током вишегодишњег рада у атељеима академских уметница Љиљане Трајковић и Олге Милић. Године 1999. отворила је свој атеље у Београду и једно време излагала и продавала радове у већим галеријама у региону ( Београду, Нишу, Новом Саду, у Црној Гори, Скопљу и Бањалуци).

Након вишегодишње паузе, по пресељењу у Немачку 2018. године формирала је кућни атеље, и у почетку учествовала на сајмовима уметничког ручног рада и повремено излагала у округу Остхолштајн. Године 2023. учествовала је на великој окружној изложби уметника Остхолштајна и скренула пажњу на себе, уз више приказа у локалним медијима. Њена уметничка радозналост води је ка експериментисању с различитим материјалима и техникама, од глине и камена до стакла. Повремено се бави и мозаиком и ливењем, што јој помаже да задржи задовољство стварања у различитим креативним медијима. Тематски, њени радови истражују индивидуални доживљај света који се мења брже него што људска биологија може да прати. Данас живи и ради у Хајлигенхафену као графичка дизајнерка, са посебним фокусом на дизајн насловница књига за самосталне ауторе који користе Amazon-Kindle платформу.

Њених шеснаест изложених скулптура одражавају сукоб између духа времена који се пребрзо мења и капацитета наших чула, судар који доводи до сметњи у перцепцији и производи бизарна искуства и утиске, каже уметница. Импресивна је експресивност њених радова од керамике, али и гипса, картона, текстила и жице, додаје Кох.

"Иако је тренд неповољан и у Немачкој, овде се још увек култура третира као јавно добро, изван комерцијалних притисака, уз разне субвенције и покровитељства, што уметницима (не само академским) пружа могућност да се посвете креативном раду с основаном надом да ће своје радове моћи и да изложе и прикажу. Иако ће свака распродаја и сајам брзе хране привући далеко више посетилаца, они који су заинтересовани за „производе културе", чак и у мањим местима, још увек имају где да оду и доживе нешто што им потрошачко тржиште не нуди", каже за РТС Марина Милер.

Вилтруд Фрауке Гелен за себе каже да је сликарка поетског реализма, која на платно преноси утиске својих путовања у миру и покрету, пејзажа, фигура и визија.

Изложба је отворена 26. септембра у Окружној библиотеци, а биће отворена до 29. новембра на првом спрату, у радном времену библиотеке.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи