Гудрун Куглер (ÖVP) тражи да српски језик постане самосталан у Аустрији

Председница посланичке групе пријатељства Аустрија - Србија у Савезном парламенту Републике Аустрије, Гудрун Куглер (ÖVP), покренула је званичну иницијативу да се језици у оквиру БХС (босански/хрватски/српски) језика раздвоје и да сваки од њих постане самосталан. Куглер је прва аустријска политичарка на државном нивоу која је покренула ово, за српску заједницу у Аустрији, посебно важно питање.

"Израз БХС крије више од чисто лингвистичке дебате. Свака особа има посебан однос према својој земљи порекла, својој култури и свом језику. Рушити овај однос аргументом језичке сличности и под изговором промовисања интеграције је непоштовање и занемарује културне особености дотичних земаља", каже Куглер.

"Многи Бошњаци, Хрвати и Срби живе у Аустрији – сви у вези са својом земљом порекла коју с правом желе да одрже. Они и њихова деца имају право на самосталну наставу на свом матерњем језику. То је оно чему сам посвец́ена. Срећни смо што међу нама имамо људе босанског, хрватског и српског порекла: Хвала вам за све што радите у Аустрији", истиче ова аустријска посланица.

Гудрун Куглер, активно подржава српску заједницу у Бечу и чест је гост на манифестацијама и догађајима. Почетком године, присуствовала је пријему поводом Српске нове године који је организовала Заједница српских клубова у Бечу. Са председником своје странке, аустријским канцелорм Карл Нехамером, била је гост на и Светосавском балу у Хофбургу.

Поводом 8. марта, у Савезном парламенту угостила је пословне успешне Српкиње у Аустрији. Куглер је присуствовала и смотрама српског фолклора дијаспоре и организвала посете српских представника Савезном парламенту Републике Аустрије како би се упознали са радом ове институције у земљи у којој живе.

Сви који желе, на предстојећим парламентарним изборима који се у Аустрији одржавају 29.септембра, могу дати свој глас предности Гудрун Куглер у Бечу, а у општинама Флоридсдорф (Флоридсдорф, 21. округ) и Донауштат (Донаустадт, 22. округ), тако што ће на свом гласачком листићу заокружити њено име.

Иначе, у Аустрији живи око 300.000 људи српског порекла од којих само око 200.000 у главном граду Бечу. Право гласа на предстојећим парламентарним изборима у алпској републици имају сви грађани са аустријским држављанством, а гласање је могуће и путем поште.

среда, 11. септембар 2024.
23° C

Коментари

Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков