Ријека: Одржани 16. Дани српске културе у Истри

Mанифестацију су организовали Српско културно друштво „Просвјета“, Српско народно вијеће, Српски културни центар у Истри, Заједница Срба у Истри и вредни активисти и чланови Вијећа српске националне мањине из Умага и Фажане. Покровитељство и подршку су пружили град Умаг, општина Фажана и локалне туристичке заједнице.

На позив организатора и домаћина, конзул-жеран Ненад Маричић је, у име Генералног конзулата Републике Србије у Ријеци, поздравио госте и учеснике програма.

Он је истакао огроман значај оваквих манифестација на очувању и представљању културног богатства, традиције и обичаја српског народа. Посебно је захвалио организаторима из српских организација и заједница које делују у овом делу Републике Хрватске и које својим активностима програм Дана српске културе у Истри сваке године подижу на још виши, квалитативно богатији и садржајнији ниво. Конзул је овогодишњим носиоцима програма, фолклорном ансамблу "Ера" из Ужица, захвалио на емотивном и маестралном наступу, као и надахнутим кореографијама у којима су доминирале прелепе народне ношње и сва раскош српске културе и народних обичаја. Речи захвалности су упућене и представницима локалних управа града Умага и општине Фажана које сваке године пружају подршку овој манифестацији.

На маргинама музичког програма била је постављена изложба старих заната са Унескове листе нематеријалног културног наслеђа – лончарија, грнчарство и корпарство.

Бројни гости и посетиоци су се на крају обе фестивалске вечери спонтано придружили фолклорном ансамблу и заједно одиграли надалеко чувено „Ужичко коло“.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару