Ученици у Паризу приредбу за крај школске године посветили српском културном и духовном наслеђу

"Ако знамо све знање, а љубави немамо, ништа смо" - српски ђаци парохијске школе Свети Сава у Паризу одушевили приредбом о Пупину, Тесли, уважавању и пријатељској љубави .

Мали уметници су блистали у сјајним костимима и кринолинама под светлима рефлектора, обележавајући завршетак школске године . Са благословом Владике Јустина, догађај је започео културним програмом који је одушевио све присутне.

Ученици су заблистали кроз рецитације и песме, посебно посвећене великим српским умовима - Михајлу Пупину, Николи Тесли и владици Николају.

Кроз своје наступе, малишани су приказали како су ови великани својим делима чували духовну мапу Србије и православља. Рецитације су осликавале преданост Пупина и Тесле науци, али и очувању српске културне баштине, љубави према мајкама, српском роду и српским светињама.

Међу бројним дирљивим сценама, посебну пажњу привукао је „чудесни" мачак, шестогодишњег Филипа Зорића, који је играо кључну улогу у приказу малог Николе Тесле. Мачак је био веран пријатељ и заједно су постали нераздвојни, симболизујући како природа често показује своје највеће тајне онима који љубе и цене и људе и животиње, баш као што је то чинио Никола Тесла:

    Није ли природа једна огромна мачка? Ако јесте, ко њу милује по леђима?

Посебан тренутак свечаности биле су песаме "Тамо далеко", "Једна земља један тим", "Тесла ,Пупин род су мој", "Пећка кандила", и "Ова права српској деци оставише славни преци, а први је Свети Сава". Ученици су показали дух јединства, дирнувши срца свих присутних.

Програм су обогатили уметници Лана Леблон, балерина, Константин Лебедев, глумац и певац, СКД Извор, одушевљавајући својим извантредним талентом за плес, песму и игру. Давид Пајовић и Антон Хомаво су тумачили лик Пупина, Стефан Петровић лик Николе Тесле. Лазар Пауновић је изузетно представио лик Светог владике Николаја. Снежана Тодоровић и Оливера Пауновић су дочарале ликове Теслине и Пупинове мајке.

Кроз своје наступе, ђаци-уметници пренели су љубав према наслеђу које су нам ови великани оставили. Публика је уживала у духовитим и емотивним тренуцима, уз аплаузе и смех који су испратили завршницу школске године.

Уз сведочанство о завршеном разреду, ђаци су добили на поклон књиге о најзначајнијим српским манастирима. Књиге су даривали свештеници цркве Свети Сава.

Верно су их пратили и подржавали аплаузима прота Никола Шкрбић, родитељи, пријатељи и са поносом и сузама у очима посматрали извођење својих малишана.

Прослава завршетка школске године у школи Свети Сава није била само обележавање успешног завршетка још једне године учења, већ и подсећање на важност очувања наше културне и духовне баштине, у срцима младих који ће ту традицију носити даље.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару