Просвјетине школе у Бечу – незаборавна екскурзија и олимпијада за најмлађе

И ове године Просвјетине српске допунске школе у Аустрији одржале су своју традиционалну екскурзију. Од 30. маја до 1. јуна ђаци бечких школа су добили прилику да упознају своју домовину, обиђу историјске и културне споменике и уче матерњи језик у природи. Ове године циљ је било Ваљево и наравно, Вуков Тршић.

За екскурзију је био задужен тим Просвјетиних школа из Беча, посебно Весна Шпирић, а у реализацији су учествовале и бечке наставнице Александра Танасковић, Јелена Симуновић-Сеиферт, Марија Иричанин и чланица УО Просвјете Александра Ковачевић. Подршку им је пружила Ана Марковић из Туристичке организације Ваљево, а међу домаћинима су срели мноштво добрих људи из Ваљева и Тршића, који су се потрудили да ученици из Србије оду пуни утисака.

“Посебно ми се свидело што сам у Народном музеју у Ваљеву видела радни сто Живојина Мишића, и сазнала више о Надежди Петровић која је помагала војницима у Првом светском рату”, истакла је Александра Ранковић, ученица Просвјетине школе.

Ученике је угостио и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, који је деци одржао предавање о знаменитостима Ваљева. Зорица Лазић, директорка ваљевске Основне школе “Сестре Илић” за бечке ученике организовала је програм у коме су ћаци из Ваљева плесом, песмом и поезијом Десанке Максимовић одушевили вршњаке. Након програма организовано је и дружење где су осим поклона, ученици разменили топле загрљаје и наду да ће се њихово другарство наставити.

Ђаци из Беча су имали прилику да обиђу и Бранковину, родно место Десанке Максимовић, и осете мир који тамо влада. У манастирима Лелић и Троноши, упознали су се са лепотом фресака, духовношћу и традицијом, а у Тршићу посетили родну кућу Вука Караџића о коме су толико учили у Бечу. Забавни део није изостао, те су ученици имали прилику да оду и на јахање у Клуб “Хармонија”, у село Белић надомак Ваљева, и тако доживе и виде природне лепоте Србије.

А најмлађи, малишани припремних одељења Просвјетине Мале причаонице су у недељу 09.06. у Дунавском парку (Donaupark), на још једној „Миниолимпијади“, одмерили снаге у разним забавним играма, али се и дивно дружили. Било је ту и ношења лоптице у кашичици, скакања у џаковима,прескакања конопца, али су се најмлађи такмичили и у знању, које је било на завидном нивоу.

Испред Управе Просвјетиних школа, за овај догађај побринуле су се учитељице – Ивана Миловановић, Босиљка Јанкех, Јелена Сеиферт и Јована Миљковић, које, као и увек, све догађаје организују срцем и са много ангажмана.

“Задовољна и срећна деца су наша воља, упорност и жеља да сваки пут и ми будемо бољи. Нема веће радости од оне када чујете да деца једва чекају да дође недеља, дан када се смејемо, играмо, учимо ћирилицу, историју Србије, и још много тога.Такође, подршка дивних родитеља, без које не бисмо могли, била је и овог пута присутна“, рекла је учитељица Јована Миљковић.

„Заиста сам веома поносна што се нашој деци кроз овакав вид рекреације пружа одлична могућност да своје детињство проводе на најлепши могући начин у едукативном и спортском духу и да схвате речи -Сви за једног, један за све! То ће свакако нашој деци пуно значити, јер стичу нека нова искуства и нова знања, у здравом телу, здрав дух!

Све похвале учитељицама које су као и увек, осмесима дочекале сву децу, на квалитетан и оригиналан начин спојиле игру и науку и на крају их наградиле медаљама, која је мом Луки тога дана била трофеј једног лепог и срећом испуњеног дана. Релативно смо нови у школи, али се радујемо сваком наредном сусрету са нашим учитељицама као и новим познанствима, и надамо се да ћемо се дуго дружити на свакој наредној олимпијади у вашој организацији. За вас и сву нашу децу“, речи су Лукине маме и тате, срећних и задовољних родите.

Најављено лоше време није спречило многе родитеље и децу да се појаве на договореном месту, на старом Дунаву, са намером да уживају у игри, дружењу и лепом послужењу у организацији Просвјетиних школа. Тога дана је Дунавски парк био испуњен дечијим осмесима, који су уз одлично расположење отерали најављену кишу.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије