Читај ми!

Христос васкрсе, срећан празник!

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије је у Васкршњој посланици, између осталог, истакао да се на тај празник радујемо истини, јер је смрт побеђена у сусрету са животом, оваплоћеним Богом. "Све што чинимо добра ради, сваки труд, прегнуће и самопрегор, свака жртва, свака суза и сваки поднети бол, добили су смисао у вечности тријумфом живота над смрћу васкрсењем Господњим", поручио је патријарх и позвао све вернике да неуморно негују легитимну и природну потребу за народним јединством.

Православни хришћани славе Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу. У свим православним храмовима служе се васкршње литурије.  Васкрс је највећи хришћански празник, јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победу вере и живота над смрћу.

Суштину и начело хришћанске вере објаснио је Свети апостол Павле, чија је проповед оснажила и усмерила новозаветну веру.

У православним хришћанским црквама се на Васкрс отварају Царске двери на олтару, чиме се симболично указује да је Исус својим васкрсењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду.

Васкрс је покретан празник, који се одређује према природном календару и увек се везује за недељу са одступањем од 35 дана - од 4. априла до 8. маја.

Васкршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове. Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Васкрса и зове "чуваркућа".

Хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

У СПЦ православни верници размењују поздраве - Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

 Песма “Васкрсе Спас наш”

Урађена је према тексту Владике Николаја Велимировића и наслања се на традицију коју преко две деценије негује акција “Обновимо себе - подигнимо Ступове”, из које је касније проистекла акција “Воли - Глас Србије”, која је уједно организатор ове васкршње акције.

Овогодишња васкршња песма и спот реализовани су по благослову оца Герасима и имају за циљ да се у радости празника, окренемо једни другима, да будемо подршка онима којима је то неопходно, чинимо добра дела и кроз молитву и сабирање чувамо традицију, негујемо љубав и врлине.

Музику за песму “Васкрсе Спас наш” потписује Ана Ивановић, а извођачи из најразличитијих музичких жанрова (рок, поп, опера и етно) дали су свој музички печат и допринос. Међу њима су група Скути, Ненад Милосављевић (група Галија), Александар Цветковић (Тропико бенд), Слободан Радановић, Катарина Божић, Алекса Недељковић, Јована Зукановић и група Златник, Маријана Шовран, Тамара Шустић, Тамара Миличић, Ирена Радуловић и бројни други. Учешће су узели и деца из хора веорануке ОШ “Краљ Петар II” (Београд) и Литургијска секција ОШ ,,Академик Миленко Шушић" и СШ ,,Драгачево" (Гуча).

Аудио снимање реализовано је у студију Дејана Аксића, а микс и мастеринг радио је Мирољуб Џими Тодоровић. Режију спота потписују Сара Милановић и Ана Ивановић, док је директор фотографије Владимир Видојевић. У споту се појављују и бројни глумци, међу којима су Виктор Савић, Ђорђе Крећа и Ана Маљевић, а у реализацији снимања песме и спота учествовало је преко 150 учесника.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара