Просвјета на Сретење о Србима у Бечу

Поводом обележавања празника Сретења и Дана државности Републике Србије, СПКД Просвјета Аустрија организовала је предавање на тему „ Срби у Бечу; Настанак и развој српске црквено-школске општине Светог Саве”. Предавање је одржано у оквиру традиционалне трибине Просвјете – Сусрети и разговори, у суботу 17. фебруара увече у сали Цркве Васкрсења Христовог у Другој бечкој општини.

Многобројни студенти, чланови других српских организација из Беча и заинтересовани грађани присуствовали су предавању На самом почетку свештеник Михаило Смиљанић, члан УО Просвјете, благословио је и поздравио госте, истакавши значај оваквих предавања и саму везу Цркве и Просвјете, односно школе и образовања. Подсетио је да је и општина Светог Саве основана у XIX веку као црквено-школска општина, између осталог и са циљем образовања и школовања српске деце.

Председник Просвјете Марко Сарић, поздравио је присутне, напоменувши да се Сусрети и разговори одржавају више од једне деценије, да представљају традиционалну манифестацију на којој су учешће узели многи уважени професори, књижевници, историчари и културни делатници.

Историчар Златан Стојадиновић, сарадник Аустријске академије наука, поделио је са присутнима резултате свог вишегодишњег рада. Говоривши о оснивању и развоју српске црквено-школске општине Светог Саве, господин Стојадиновић, верно је дочарао време са краја XVIII и током XIX века, све проблеме и изазове које су тада стојале пред српском заједницом и начин на који су се они носили са њима и како су их решавали. Дотакао се свих неспоразума у односима са Грцима, пошто су тада верници српске народности потпадали под јурисдикцију грчких цркава Светог Ђорђа и Свете Тројице. Истакао је и значај, тада карловачког патријарха, Јосифа Рајачића који је имао пресудну улогу у добијању права Срба на Црквено-школску општину 1860. године.

Ова свечана прилика искоришћена је и да се везе српских организација у Аустрији продубе, а Просвјети је уручено лепо признање – захвалница Аустријског Савеза српског фолклора. Признање је потпредседнику Просвјете проф. Срђану Мијалковићу уручио председник Савеза г. Александар Станковић.

После предавања уследила су и многобројна питања заинтересованих на која је историчар Стојадиновић стрпљиво одговарао.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво