Џез великани – Horace Silver

Хорас Мартин Таварес Силвер (1928 – 2014) био је амерички џез пијаниста, композитор и аранжер, кључна фигура у развоју хард бaпа, џез правца који се појавио 1950-их. Познат по свом препознатљивом клавирском стилу и привлачним композицијама, Силвер је спојио елементе блуза, госпела и бибапа, стварајући музику која је била и приступачна и али и софистицирана, дубока, филозофска.

Нека од његових најпознатијих дела су "Song for My Father," "Nica's Dream," и "Sister Sadie," Композиције  Хораса Силвера су често садржавале снажне, упечатљиве мелодије и комплексне ритмове, због чега су биле омиљене и код музичара и код слушалаца. Силвер је такође био познат  као вођа бенда, подстичући каријере многих значајних музичара, укључујући саксофонисту Вејна Шортера и трубача Доналда Берда.

Силверови рани снимци су приказивали „оштар, али помало својеглав стил, довољно идиосинкратичан да га извуче из све више слојевитих области бибапа“. Уместо сложенијих бибап клавирских деоница и  хармоније, он је наглашавао директне мелодије, укључујући кратке рифове и мотиве који су долазили и одлазили током сола. Док је његова десна рука пружала чисто одсвиране линије, његова лева је додавала поскочне, тамније ноте и акорде у скоро непрестаној тутњави. Силвер је „увек свирао „ударно“, понекад и са претераном снагом на диркама. Блуз и госпел утицаји и „ударни“ атаци дају помало особени стил, а великодушан и добар хумор на свим његовим албумима даје оптимистичан осећај - део хумора  била је и Силверова склоност ка цитирању других музичких дела у сопственом свирању.

Имао је  пијанистичку  грациозност и самосвест да произведе узбудљив и подстицајан осећај, у својој свирци. У пратњи саксофонисте или трубача солиста, Силвер је такође био препознатљив - уместо да реагује на мелодију солисте и чека да се мелодијске рупе попуне, он обично свира позадинске шаблоне сличне позадинским рифовима које саксофони или дувачки дувачи свирају иза солиста у биг бендовима.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи