Читај ми!

Дневни магазин културе

Из садржаја емисије издвајамо:

 

У Галерији науке и технике САНУ отворена је мултимедијална изложба „Александар Ђорђевић – Градитељ Београда“ аутора Новице Бабовића, на којој су представљене архивска грађа из институција заштите културне баштине, као и породична архива овог архитекте, која до сада није била доступна јавности. Бројне изложене фотографије, дипломе и сведочанства, дневничке белешке, скице, цртежи и слике прате хронологију живота и рада једног од најзначајнијих српских архитеката. На изложби су први пут јавности приказани архитектонски пројекти најистакнутијих остварења Александра Ђорђевића, међу којима су зграда Белог двора и зграда Београдске берзе, данас зграда Етнографског музеја. Премијерно је представљено и око двадесет пројеката и цртежа градских палата, вила и стамбено-пословних зграда у Београду које је Александар Ђорђевић пројектовао у периоду од 1922. до 1939. године.

Драма Антона Павловича Чехова „Иванов”, у адаптацији и режији Татјане Мандић Ригонат, с Николом Ристановским у насловној улози, изведена је јубиларни педесети пут на Великој сцени Народног позоришта. Славни руски класик, у овом комаду који је написао као веома млад аутор, 1887. године, не поставља дијагнозе ни људима ни времену, већ износи на површину најразличитије валере постојања и мишљења. „Иванов“ је драма у којој Чехов успева да ухвати тај осећај поражености и сувишности мисаоног, емотивног, поштеног човека у савременом времену и свету. Напомињући да Чехов није писац тезе, Татјана Мандић Ригонат подсећа да ни представа „не нуди тезу или идеолошку платформу за размишљање, већ покреће метафизичка питања о основним стубовима, а то су смрт и љубав”. Да ли је у томе основни кључ дуговечности представе?

 Биће речи и о збирци прича нишког писца фантастике и епске фантастике Милоша Петковића „Паладинова бележница“, у издању Студентског културног центра из града на Нишави, а говорићемо и о експерименталној поезији Јудите Шалго. Књижевни разговор о њеном делу одржан је у оквиру прогрма „Наглас“ у Културном центру Војводине „Милош Црњански“.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара