Читај ми!

Ускршња јаја кроз призму науке: од чврстине љуске до пигмената за бојење

У ишчекивању Ускрса, доносимо разговоре о карактеристикама јаја и истраживањима њиховог квалитета, као и о различитим методама за добијање пигмената – од биљака до прехрамбеног отпада.

Од професорке Радмиле Ресановић са Факултета ветеринарске медицине у Београду ћемо сазнати шта све утиче на квалитет јаја, како их чувати, да ли је здраво конзумирати жива јаја, као и од чега зависи чврстина и дебљина љуске јајета.

Професор Немања Рајчевић са Биолошког факултета открива која све једињења присутна у биљкама могу бити искоришћена за фарбање ускршњих јаја, а указује и на њихове биолошке функције код биљака.

О пројекту који има за циљ добијање висококвалитетних, функционалних пигмената са применом у посластичарству валоризацијом отпада воћа и поврћа разговараћемо са др Петром Ристивојевићем, доцентом Хемијског факултета у Београду.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње