Брашнени црви

Саговорница: др Лариса Илијин, научна саветница, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Упркос свом називу, брашнени црви уопште нису црви, већ ларве једне врсте бубе познате под латинским називом Tenebrio molitor. Реч је о врсти која се налази при врху дугог списка инсеката који би у будућности могли да играју значајну улогу у људској исхрани, али и да допринесу заштити животне средине претварањем пластичног отпада у биомасу. Све је више научника који указују да огроман потенцијал инсеката као извора еколошки повољне и здраве прехране, али и оруђа многих иновативних праваца у индустрији напросто морамо почети да масовно црпемо уколико желимо да преокренемо постојећи процес урушавања глобалних екосистема и све погубнијих климатских промена. Отуд је недвојив део – а и један од императива – подизања еколошке свести и то да што више људи што пре почне да на инсекте гледа новим очима; подједнако би се, додуше, могло рећи и древним очима, с обзиром на широку заступљеност инсеката у исхрани и другим областима људског живота у огромном броју различитих култура кроз целу историју човечанства.


Музичка уредница: Јасмина Михајловић

Тон-мајстор: Владимир Пенђер

Аутор емисије: Срђа Јанковић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом