Читај ми!

Песничко вече добитника „Тимочке лире"

У оквиру петог, јубиларног програмског циклуса „Поезија уживо!”, који организује Радио Београд 2 у сарадњи са Задужбином Илије Милосављевића Коларца, у суботу 17. јуна 2023. године од 19 сати, у Коларчевој задужбини одржано је вече младих песника, добитника награде ,,Тимочка лира”, коју додељује Радио Београд 2 на Фестивалу културе младих у Књажевцу, уз директан пренос на таласима нашег програма.

Синиша Гаврић рођен је 1987. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршио је у Крушевцу. Дипломирао је и мастерирао филозофију на Филозофском факултету у Београду. Добитник је награде „Тимочка лира”, захваљујући којој је издао збирку песама Путоописи у издању РТС-а и Радио Београда 2. Поезију је објављивао у неколико штампаних и електронских часописа. Тренутно живи у Аранђеловцу и ради као професор филозофије.

Шимон Цубота (Shimon Tsubota) рођен је 1998. године у Бечу. Објавио је збирке песама Последњи траг Хипербореје (2018, најужи избор за Бранкову награду), Камбријум (2020), Осам секунди дворишта (2021, најужи избор за награду „Аладин Лукач”) и Овде сам дуже него што мислим (2022). Лауреат је награде „Тимочка лира” (2017), 53. Фестивала поезије младих у Врбасу, 2021. године, као и конкурса Трагом Настасијевића 2022. године. За кратке приче добио је награде „Андра Гавриловић” (2020) и „Вукашин Цонић” (2020) Збирка песама Осам секунди дворишта преведена је на француски језик захваљујући издавачкој кући Slavitude. Живи у Београду.

Анђела Ђокић рођена је 1993. године у Београду. Студирала је норвешки језик на Филолошком факултету у Београду, поред тога била је стипендисткиња Универзитета у Агдеру и Универзитета у Хелсинкију. Добитница је награде „Тимочка лира” за 2021. годину. Своју прву књигу Страх од река објављује 2022. године. Пише поезију и прозу, предаје норвешки језик и бави се музиком. Верује да је Сизиф срећан.

Немања Драгаш (1992) је дипломирани драмски и аудио-визуелни уметник ‒ продуцент, књижевник и мастер теоретичар драмских уметности. Члан је Удружења књижевника Србије од своје двадесете године и Удружења драмских уметника Србије. Један је од најнаграђиванијих српских песника млађе генерације. Аутор је књига поезије: Фантазија у плавом (2008), Микрофонија зрелости (2010), Обећани свемир (2014), Оковани сатима (2015), Избор из поезије/Gedichtauswahl (2016), Морфијум (2018), Антитела (2020) и Его-макете (2021).

Лауреат је више десетина престижних награда и признања из области уметности и науке. Победник је 45. Фестивала поезије младих у Врбасу и добитник награде „Станко Симићевић”. Добитник је признања „Тимочка лира”, које додељује Радио Београд 2 најбољем младом песнику. За књигу поезије Обећани свемир добио је књижевну награду „Бранко Марчета” (2016). Лауреат је награде „Спасоје Пајо Благојевић” (2019) и награде „Милутин Бојић” (2020). Вишеструки је добитник златних плакета за поезију. Најмлађи је учесник јубиларних 50. Књижевних сусрета на Козари.

Добитник је Видовданске награде Академије уметности у Београду. Мастер студије Теорије драмских уметности и медија завршио је на Факултету драмских уметности у класи проф. др Влатка Илића.  Наратор је и продуцент више документарних, играних филмова и представа. Члан је Центра за драму у едукацији и уметности. Дневне новине „Политика” уврстиле су га међу најуспешније младе уметнике Србије у 2012. Ради у области драмских и аудио-визуелних уметности, књижевности, маркетинга и биотехнологије. Говори енглески, шпански, руски, украјински, а служи се јерменским, турским и хебрејским.

Немања Ћурчић је студент на мастер студијама англистике на Универзитету у Новом Саду. У Новом Саду је и рођен 6. фебруара 1996. године. Пише и преводи поезију, а до сада је објављивао у неколико часова и зборника. Добитник је признања „Тимочка лира” за 2022. годину. Поља најужег интересовања су му модернистичка књижевност и модерне поетике, а занима га и савремени однос дигиталног животног простора и природе текста.

Сара Станојевић рођена је 1994. године у Београду. Дипломирала је на Стоматолошком факултету у Београду. Студира сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Добитница је награде „Тимочка лира” за 2019. годину и финалиста Наградног конкурса Трећег трга и Београдског фестивала поезије и књиге 2022. Прву књигу поезије Неколико огромних топлина објавила је 2020. у издању Радија Београда 2.

Спасоје Јоксимовић рођен је 2. децембра 1988. године у Мајданпеку. Дипломирао и мастер студије завршио на Православном богословском факултету у Београду. Добитник је многих песничких награда. Објавио је следеће збирке песама: Живот по сунцу, Фестивал поезије младих, Врбас, 2016; Далеко од Јоханесбурга, Центар за културу Плужине, 2016; Вече у Витанији, Фестивал културе младих и Радио Београд 2, Књажевац, 2016 (књига је награђена престижном наградом „Србољуб Митић”), Муниципиум С, Завод за проучавање културног развитка, Београд, 2019. и Меланхолија хомо сапиенса, Центар за културу и туризам Младеновац – „Шумадијске метафоре”, Младеновац, 2022.

Улазнице за програм ,,Поезија уживо!” љубитељи поезије могу преузети на благајни Коларчеве задужбине.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара