среда, 18. јан 2023, 09:00
Од рајског врта до Kембелове супе
Проучавање историје хране и исхране спада у „бављење" културом свакодневице.
Захваљујући сличицама из свакодневног живота, било да је у питању гравира постављеног стола за свечаност, било цртеж на зиду египатске гробнице и сл. друштво неког периода нам се може изненада разоткрити. Закључци које можемо извући из сазнања о свакодневном животу људи у неком периоду никако нису без значаја.
Данијела Јовановић ауторка студије Од рајског врта до Kембелове супе указује да на свакодневици почивају велики догађаји, велика открића и све остало чиме се историја бави. Најважније од свега, чини нам се да нам та сазнања приближавају људе и њихово време што нам опет, омогућава поистовећивање, а последично и разумевање ранијих периода - или барем лакше подношење сопственог времена.
Емисују уређује и води Александар Дробац.
Коментари