Читај ми!

Бадњак

У зору, кад запуцају прангије, домаћин креће у шуму по бадњак.

 

Бадњак секу искључиво мушкарци, најчешће домаћин и најстарији син, у рано јутро, пре изласка сунца. Бира се младо и право стабло, велико толико да га домаћин на рамену може донети кући. Пре него што га посече, домаћин му се обрати - „Добро јутро, бадњаче, и честит ти Божић". Према бадњаку се опходи као према живом бићу, a у неким крајевима му се пре сечења приносе дарови, вино или мед. Млади храст је спаљивањем даван огњу ради нове године; прегршт варница бацане у небо најављивале су много рода и приноса.

Православна црква и верници данас прослављају Бадњи дан, празник који обилује лепим и сликовитим обичајима о којима ћемо говорити у данашњем издању емисије Од злата јабука.

 

Аутор: Тијана Станковић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом