Читај ми!

Месо из лабораторије

Власти Сингапура су прве у свету одобриле продају меса култивисаног у лабораторији.

О месу произведеном у биореакторима разговарамо са др Иваном Гађански Станић из Института „Биосенс" Универзитета у Новом Саду.

Разговараћемо о предностима и манама производње меса у биореакторима; квалитету и укусу меса из лабораторије; потенцијалима за производњу већих количина меса у оваквим условима, као и о пројектима из ове области којима наша гошћа руководи.

У Институту „Биосенс" формирана је и студентска група чији чланови раде на покретању иновативних истраживања у области алтернативних протеина, као и истраживања комерцијалне примене „нове хране". Наше гошће су чланице ове групе Ивана Подунавац, Мила Ђиласов и Теодора Кнежић.

Најављујемо и једну од радионица у оквиру Фестивала науке, који ће бити одржан у виртуелном простору од 17. до 20. децембра. Др Зорана Курбалија Новичић са Универзитета у Упсали открива нам где се то све крије наука у кухињи и како кухињски трикови и рецепти могу да послуже као инспирација за праве експерименте.

У редовној рубрици проф. Момчило Б. Ђорђевић говориће о исхрани, са посебним освртом на палео дијету.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње