четвртак, 17. дец 2020, 09:00
Месо из лабораторије
Власти Сингапура су прве у свету одобриле продају меса култивисаног у лабораторији.
О месу произведеном у биореакторима разговарамо са др Иваном Гађански Станић из Института „Биосенс" Универзитета у Новом Саду.
Разговараћемо о предностима и манама производње меса у биореакторима; квалитету и укусу меса из лабораторије; потенцијалима за производњу већих количина меса у оваквим условима, као и о пројектима из ове области којима наша гошћа руководи.
У Институту „Биосенс" формирана је и студентска група чији чланови раде на покретању иновативних истраживања у области алтернативних протеина, као и истраживања комерцијалне примене „нове хране". Наше гошће су чланице ове групе Ивана Подунавац, Мила Ђиласов и Теодора Кнежић.
Најављујемо и једну од радионица у оквиру Фестивала науке, који ће бити одржан у виртуелном простору од 17. до 20. децембра. Др Зорана Курбалија Новичић са Универзитета у Упсали открива нам где се то све крије наука у кухињи и како кухињски трикови и рецепти могу да послуже као инспирација за праве експерименте.
У редовној рубрици проф. Момчило Б. Ђорђевић говориће о исхрани, са посебним освртом на палео дијету.
Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић
Autor:
Томица Мишљеновић
Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]
Коментари