уторак, 29.04.2025, 10:05 -> 12:10
Извор: Радио Београд 1
Аутор: Ана Томашевић
Будући папа и случај Степинац
Конклава је главна тема за цео свет, а њиме се бави и Србија. Ко ће бити нови поглавар римокатоличке цркве и због чега је то важно и за Балкан? Историчари тврде да ће избор новог папе поново отворити питање канонизације Алојзија Степинца. Папа Фрања је био први поглавар који је формирао мешовиту комисију која се бавила Степинчевом улогом у Другом светском рату. После његове смрти поједини хрватски медији објавили су насловнице које поручују да за папом не треба жалити јер "је више волео злочиначку СПЦ него хрватске католике и Степинца". Подсећају и да папа Фрања, за разлику од својих претходника, ниједном није посетио Хрватску. У Београду тврде да је уважио историјске чињенице на које је указала српска страна и да није желео продубљивање сукоба на Балкану. Колико је и због чега за Србију важан избор новог папе и да ли ће Хрватска поново покренути захтев за Степинчевом канонизацијом са историчарем Александром Раковићем разговарала је Марина Бајић.

Autor:
разни аутори
Животне теме, атрактивни гости, добро расположење - анализа актуелних дешавања, вести из земље и света. [ детаљније ]
Судан, држава на северу Африке, током средњег века била је једна од највећих православних земаља света. Данас постоји заједница Суданаца толико везана за Србију, да их зову српски Суданци. У то се уверио и писац и публициста Виктор Лазић, који је за месец дана прошао осам хиљада километара од севера до југа ове пустињске земље и о њој и људима написао путописну књигу „Добре душе Судана“. О књизи и утисцима са овог пута Виктор Лазић говори за Магазин.
Угледни гастрономски водич „Go Mijo“ (Gault & Millau), у сарадњи са Туристичком организацијом Србије, ових дана је представио ново издање за 2025 годину. Најистакнутијим српским ресторанима, винаријама и кулинарским професионалцима уручена су признања - чувене „ капе“, као и престижне награде у појединачним категоријама. „Go Mijo“ је француски, светски признат и престижан, гастрономски водич за ресторане и храну. Тај водич кроз мирисе и укусе има традицију дугу 160 година у 25 земаља света, а нарочито је популаран у Западној и Централној Европи. У емисији ћемо говорити о гастрономији наше земље и како храном, мирисима и укусима да привуче што више туристе.
Уредник и водитељ Ана Томашевић.
Коментари