Читај ми!

Хумористичка емисија

Ускрс само што није, а на традиционалној трпези за овај хришћански празник често уме да се нађе и печење. Јагњеће или прасеће, свеједно.

Караван Караван

Autor:
Забавна редакција Радио Бeограда 1

Караван се креће ка својој дестинацији већ више од 50 година, увек добро натоварен актуелним хумором и изворним народним песмама. [ детаљније ]

Међутим, иако је печење врхунски специјалитет, може да представља здравствени ризик за одређене групе људи.

Рецимо, они којима је холестерол на горњој граници недозвољеног, требало би да избегавају и прасе, и јагње.

Исто важи и за притискаше, јер искуство говори да су за време, а и након празника, ординације пуне срчаних болесника.

Печење би требало да избегавају и гихтаџије, јер је осим протеинима, ово месо богато и добро познатим пуринима, од којих зглобови знају да отекну и незамисливо боле.

Печење није добро ни за оне који имају дигестивне проблеме, јер ни горушица није бог зна како пријатна.

Јагњетина и прасетина дефинитивно нису добар избор за ове људе, али срећа па постоји алтернатива.

Наравно, реч је о непревазиђеном гурманском специјалитету, његовом величанству - купус салати! Али, с врло мало јабуковог сирћета и још мање маслиновог уља.

Наравно, без соли.

Међутим, ни оне ретке који се определе за здравију, алтернативну "гозбу", здравствени проблеми неће у потпуности да заобиђу.

Можда ће успети да избегну гихт, али притисак ће да им скочи, а желудац да их заболи кад виде да људи око њих тамане печење.

Аутор текста: Александар Стојадиновић

Музички уредник: Ненад Камиџорац

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом