среда, 16.04.2025, 14:05 -> 09:43
Извор: Радио Београд 1
Хумористичка емисија
Ускрс само што није, а на традиционалној трпези за овај хришћански празник често уме да се нађе и печење. Јагњеће или прасеће, свеједно.
Међутим, иако је печење врхунски специјалитет, може да представља здравствени ризик за одређене групе људи.
Рецимо, они којима је холестерол на горњој граници недозвољеног, требало би да избегавају и прасе, и јагње.
Исто важи и за притискаше, јер искуство говори да су за време, а и након празника, ординације пуне срчаних болесника.
Печење би требало да избегавају и гихтаџије, јер је осим протеинима, ово месо богато и добро познатим пуринима, од којих зглобови знају да отекну и незамисливо боле.
Печење није добро ни за оне који имају дигестивне проблеме, јер ни горушица није бог зна како пријатна.
Јагњетина и прасетина дефинитивно нису добар избор за ове људе, али срећа па постоји алтернатива.
Наравно, реч је о непревазиђеном гурманском специјалитету, његовом величанству - купус салати! Али, с врло мало јабуковог сирћета и још мање маслиновог уља.
Наравно, без соли.
Међутим, ни оне ретке који се определе за здравију, алтернативну "гозбу", здравствени проблеми неће у потпуности да заобиђу.
Можда ће успети да избегну гихт, али притисак ће да им скочи, а желудац да их заболи кад виде да људи око њих тамане печење.
Аутор текста: Александар Стојадиновић
Музички уредник: Ненад Камиџорац
Коментари