Читај ми!

Вино

Фрушкогорски енолози одвајкада упозоравају да је јако важно водити рачуна о температури вина како би се сачувао његов квалитет. Ми у Јаску смо то слабо поштовали. И на зимским седељкама, и по летњим врућинама са уживањем смо пили ‘ладно. Пило се у свим приликама, а кад прилика није било, обавезно смо их измишљали.

Неко има кијавицу – дај вино, лековито је; љубавне тегобе – опет вино, јер оно лечи и душу.Важно је рећи и да се на свакој седељки уз вино обавезно служило и домаће мезе. Уколико је домаћин био озбиљан сточар, гости су се могли надати и добро усољеној шунки послуженој на дугачкој ораховој даски. У првим сатима весеља, вино се најпре пило из чаша, после из бокала, а до краја вечери се потезало цревом право из бурета. И због тога смо једне давне зиме имали озбиљан проблем. Сећам се да је деда одлучио да се те године уместо на дрва, грејемо на нафту. Пећи на нафту, такозване нафтарице, биле су одличне јер по соби није било нереда од потпале. Није било ни трага пепелу и оној једној трунки која би се сваки пут залепила за ћилим испред пећи.

Глумица - Јадранка Селец

Аутор текста - Татјана Киждобрански

 

Емисија Српски на српском емитује се током дана у следећим терминима - 05:55; 08:55; 11:55 и 18:55

Ово издање можете чути поново на таласима Првог програма Радио Београда 27. новембра и 6. децембра.

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове