Читај ми!

Попис у Црној Гори показао пад броја Црногораца, раст Срба

Политичке промене у Црној Гори, које су се десиле у последњих неколико година одразиле су се на националну структуру становниства. То потврђују управо објављени резултати пописа, према којима је број Црногораца у паду, а број Срба у порасту. Попис је показао да у Црној Гори данас живи око 41 одсто Црногораца и око 34 одсто Срба. Српским језиком говори 43, а црногорским 34 одсто грађана. Истовремено, порастао је број Бошњака на око 10 одсто, а смањио се број Муслимана на скоро 1 одсто. Резултате пописа коментарише аналитицар из Подгорице Лука Радоњић.

Грачаница и Штрпце су, уз Митровицу и три општине на северу, најкомпактније српске средине у покрајини. Иако, као и већина Срба на југу Косова и Метохије партиципирају у приштинској власти, изложени су дискриминизацији, мајоризацији и различитим врстама институционалног притиска.

Ово је посебно уочљиво у Грачаници и Штрпцу. Куртијеве методе виђене на северу, сада трпе општине јужно од Ибра. Приштинска Агенција за приватизацију недавно је расписала тендер за локалну општинску имовину Штрпца. Са председником општине Штрпце Далибором Јевтићем, о могућностима заштите српске имовине разговара Иван Миљковић.

О писању на енглеском, превођењу на матерњи језик, екранизацији и перцепцији својих књига, за Магазин говори и књижевница Весна Голдсворти, овогодишња добитница награде „Милован Витезовић“ 55. Међународног фестивала прозе „Просефест“ у Новом Саду.

Бићемо и у Смедереву, где траје „Смедеревска песничка јесен“, 55. међународни фестивал поезије

Уредник и водитељ Ана Томашевић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи