Читај ми!

У Дубровнику Самит Југоисточна Европа – Украјина

Председник Србије Александар Вучић учествује на Самиту Украјина - Југоисточна Европа, који се одржава у Дубровнику. Реч је о трећем самиту у том формату - први је одржан у августу 2022-ге у Атини, а други у фебруару ове године у Тирани. Предвиђено је да се председник Вучић обрати медијима после 15 часова.

Претходно су се у Београду, председник Србије и председница Скупштине Ана Брнабић, сусрели са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Александром Касанофом.
Разговарали су о кључним питањима везаним за јачање сарадње и интеграцију Западног Балкана у Европску унију, као и о регионалним и светским изазовима који утичу на стабилност целог региона. Америчком званичнику предочена је тешка ситуација на Косову и Метохији, као и напори Србије да остане посвећена мирном решавању проблема.

Односи Србије и Мађарске темеље се на братским везама, међусобном поверењу и поштовању, чиме дају пример успешне сарадње и неговања традиције комшијских односа што је од великог значаја за стабилност и просперитет региона. То су на састанку у Београду потврдили председник Александар Вучић и председник Народне скупштине Мађарске Ласло Кевер. Са
гостом из Мађарске разговарали су и председница парламента Ана Брнабић и премијер Милош Вучевић. Кевер је истакао да сарадња Србије и Мађарске може да послужи као пример целој Европи.

У Основном суду у Приштини почело је суђење тројици Срба ухапшених после сукоба у Бањској у септембру прошле године. Након што је судија прочитао оптужницу, Благоје Спасојевић и Владимир Толић нису желели да се изјасне о кривици у овој фази поступка, што се тумачи као да су се изјаснили да нису криви. Душан Максимовић се изјаснио да се не осећа
кривим за дела која му се оптужницом стављају на терет. Суд је одбрани дао рок од 30 дана да уложи жалбу на оптужницу.

Премијер Србије Милош Вучевић предводио је на Опленцу централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом 90 година од смрти краља Александра Првог Карађорђевића и том приликом поручио је да
је терористичко убиство југословенског краља догађај који је писао историју, јер је, оценио је, његова смрт суштински први пуцањ Другог светског рата. Премијер је присуствовао и откривању и освештању спомен-бисте краља Александра Првог Карадјордјевића на Опленцу. Изложба о Краљу ујединитељу биће отворена вечерас у Музеју Југославије.

Скупштина Србије наставила је расправу о предлогу Закона о забрани истраживања и експлоатације бора и литијума. У досадашњем току седнице чуле су се међусобне оптужбе власти и опозиције о томе ко говори неистине у вези са пројектом Јадар.

Израел је проширио копнену офанзиву у јужном Либану. На удару израелских снага је престоница Бејрут.  Гађан је и Дамаск. У нападу на сиријску рестоницу погинуло је најмање 7 људи.  Експлозије и напади израелске војске и у Појасу Газе, где је живот изгубило 56 особа.

Снаге руске војске ушле су у Торецк, у Бахмутском округу Доњецке области. Експлозије одјекују у Карачевском округу у Брјанској области. Кијев тврди да је погодио велико руско складиште оружја.

Шведска краљевска академија наука доделила је овогодишњу Нобелову награду за хемију равноправно Дејвиду Бејкеру "за рачунарски дизајн протеина", и Демису Хасабису и Џону Џамперу "за предвиђање структуре протеина". Добитници ће поделити новчану награду у износу од милион евра.

Новак Ђоковић игра против Руса Романа Сафијулина у осмини финала тениског Мастерс турнира у Шангају. Први сет добио је Ђоковић са 6:3.

Кошаркаши Црвене звезде од 20 часова дочекују у београдској Арени шпанску Басконију у 2-ом колу Евро лиге.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Тина Амић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи