Читај ми!

Породична прича

У току је Етно камп Музичке омладине Београда на више локација у престоници. Радионице се одржавају на више на више места у Београду, у Дорћол плацу, УК Пароброд, Кући Ђуре Јакшића и сали КЦБ Артгет.

Етно камп је програм Jeunesses Musicales International - највеће светске мреже омладинских и музичких организација за народну, world и традиционалну музику, основаног 1990. године и намењеног младим музичарима (до 30 година) са мисијом да оживе и одрже у животу глобално културно наслеђе.

Данас присутан у преко 40 земаља на 6 континената. Етно ангажује младе кроз низ годишњих међународних музичких кампова, као и радионица, концерата и турнеја, радећи заједно са школама, конзерваторијумима и другим групама младих на промоцији мира, толеранције и разумевања.

У сржи Етна је његов приступ вршњачком учењу у коме млади једни друге уче музици из својих земаља и култура. То је неформална педагогија која се усавршавала у протекле 33 године, обухватајући принципе интеркултуралног дијалога и разумевања. Етно пружа јединствену прилику младим људима из целог света да се окупе и ангажују кроз музику на начин који карактерише поштовање, великодушност и отвореност.

Етно камп води фрулашица Неда Николић и басиста Ведран Савић. Низ радионица резултираће са два концерта, и то у петак 11. октобра у 20 часова на Дорћол плацу, и у суботу 12. октобра у 20 часова у Павиљону Цвијете Зузорић.

Специјална гошћа програма ће бити "принцеза трубе" Данијела Веселиновић која ће са учесницима кампа причати на тему "Положаја жене у индустрији народне, world и традиоционалне музике".

У току је и конкурс за младе композиторе до 30 година за оригиналну музику за емисију "Добро јутро, децо", на тему "Пустоловина", инспирисану делом Владимира Андрића, у трајању од 5 до 10 минута са варијацијама.

Радове послати до 10. новембра 2024. године у mp3. формату на мејл: dobrojutrodeco.konkurs@rts.rs

Један аутор може послати највише три рада. Име добитника награде у износу од 50 хиљада динара објавићемо 1. децембра у емисији Фамилиологија: Рокументарац, на таласима Радио Београда 1.

Данас у Породичној причи причамо причи о музици, наградама, такмичањима, Етно пројекту, Музичкој омладини као породици и утицају породице на формирање музичког укуса.

Гости емисије су: Татјана Војнов, музиколог, председник музичке омладине Београда и професорка у Музичкој школи "Корнелије Станковић", Никола Нејчев, студент музикологије, програмски уредник и ПР Музичке омладине Београда и студенти четврте године на Академији уметности у Новом Саду: Матеја Блажић и Богдан Ђурановић. Матеја свира саксофон, Богдан фагот.

Аутор - Слађана Бушић

Фамилиологија Фамилиологија

Autor:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи