Читај ми!

"Књига солидарности"

Током 2024. године, у којој Радио Београд обележава 100 година постојања, у оквиру емисије ''Код два бела голуба'' сваког понедељка слушаћемо емисије које говоре о историји наше радио станице, и о људима који су стварали ту историју.

''Некад су нас учили да се не сме бацати хлеб. Комад који не можеш да поједеш треба да пољубиш, прекрстиш се и оставиш на месту где ће га неко гладан наћи. И књига је хлеб којег је неко гладан па се и на књигу односи исти неписани закон. Ако не знаш шта ћеш са књигом пољуби је и пошаљи Радио Београду с напоменом ''Књига солидарности''. Они ће знати кога ће с њом усрећити. Још постоје многи крајеви, села и насеља где је књига највећа светиња.'' - записао је песник Матија Бећковић у тексту написаном поводом јубилеја: ''Педесет година постојања акције Књига солидарности''. Ову акцију покренуо је Радио Београд у јесен 1972. године. За покретање ове акције највише је заслужан новинар и песник Божидар Тимотијевић. Радио Београд је овом програмском акцијом, по речима једног другог нашег књижевника, Мира Вуксановића, ''ујединио узвишена значења речи књига и речи солидарност.''

За пола века постојања најстарија програмска акција наше куће ''Књига солидарности'' даровала је око три милиона књига и основала на хиљаде библиотека…''Књига солидарности'' је јединствена активност РТС-а. Она има хуманитарну, културну и просветитељску мисију и стиже свуда где се говори, чита и пише на српском језику.

Књиге које су прикупљане у Радио Београду и ношене као дар у многе мале и сиромашне средине, које су у књигама оскудевале, пратили су наши бројни писци, сликари, новинари, глумци. Уручивање књига на дар дешавало се увек уз одговарајући културно-уметнички програм, који је за мештане тих средина представљао догађај за памћење. У вечерашњој емисији свог учествовања у овој акцији присетиће се њен актуелни уредник Михаило Шћепановић, глумац Милан Цаци Михаиловић, и књижевници Радомир Андрић и Братислав Милановић.

Аутор емисије: Војислав Карановић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи