Читај ми!

Председник Израела у посети Србији

Србија и Израел имају врло добре односе, што се види у тешким тренуцима, изјавио је председник Александар Вучић после разговора са израелским председником Исаком Херцогом у Београду. Истакао је да је поносан што у Београду и Србији нема никаквих излива антисемитизма и што се јеврејска заједница, али и сви спортисти и културни радници из Израела код нас осећају добро и сигурно. Вучић је навео да је било речи о свим важним питањима и о унапређењу међусобне сарадње.

Председник Израела Исак Херцог рекао је да његова земља води борбе и поручио је да би цео свет требало да се супротстави терору. Захвалио је на искреној добродошлици и истакао да две земље имају бескрајне могућности за сарадњу.

Вучић и Херцог су разговарали и о покушајима да се спасе живот израелског и српског држављанина Алона Охела, кога је Хамас киднаповао у нападу 7. октобра прошле године. Вучић је истакао да је тражио помоћ од свакога ко може да помогне и да је контактирао са више људи из арапског света и молио их је да разговарају са онима који Охела држе као таоца.

На Округлом столу "Синергија у иновацијама и трговини: разговори Србије и Израела" потписана су три меморандума о разумевању - о сарадњи Привредне коморе Србије са Израелским институтом за извоз и међународну сарадњу, затим са Федерацијом израелских привредних комора и са Савезом индустријских произвођача Израела. Такође је потписана изјава у области технолошких иновација.

Испред полицијске станице у северном делу Косовске Митровице од јутрос протестују чланови породица, пријатељи и грађани који захтевају да се на слободу пусте четворица ухапшених српских младића. Отац ухапшеног Растка Недељковића из Звечана рекао је да је забринут за своје дете, јер је он, према његовим сазнањима, претрпео највише повреда од батина и да се налази у притвору у Вучитрну. Саслушање младића је у јужном делу Косовске Митровице, после чега се очекује одлука суда.

Руска војска повратила је контролу над десетак насеља у Курској области, саопштили су руски званичници. Тешки окршаји воде се код Покровска. Амерички државни секретар Ентони Блинкен и британски министар спољних послова Дејвид Лами стигли су у посету Кијеву, где се састају с украјинским званичницима.

Телевизијска дебата републиканског и демократског кандидата за америчког председника - Доналда Трампа и Камале Харис, одржана је у Филаделфији. Харисова је обећала да ће бити председница свих Американаца, док ју је Трамп оптужио да за три и по године у Вашингтону није учинила ништа. Већина западних медија оцењује да је Камала Харис оставила јачи утисак.

Премијер Милош Вучевић наставио је разговоре са представницима синдиката просвете о унапређењу материјалног положаја запослених у тој области. Рекао је да ће Влада у будућем периоду тежити изједначавању почетне плате у просвети са просечном зарадом у Србији, што је један од захтева синдиката просвете. Најавио је да ће просветним радницима од 1. јануара плате бити повећане 12 одсто.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Реља Трајковић и Ирена Јеловац.

Продуцент Ђорђе Радосављевић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи