Читај ми!

Јесењи приноси преполовљени

Жетва сунцокрета на крају. Суша је узела данак а мањи приноси ратарима неће донети вишу откупну цену. Шта се дешава на тржишту уљарица и јестивог уља и какав је одговор науке на климатске промене?

У Србији је око шест и по хиљада хектара под дуваном, а најзаступљеније су сорте "вирџинија" и "берлеј". Због суше је и берба златног листа почела раније, а приноси варирају у зависности од примењене агротехнике и система за заливање. Берба дувана сорте Вирџинија у пуном је јеку на пољима у Војводини. Почела је три недеље пре уобичајеног рока и принос је у просеку око две тоне по хектару.

Српски стручњаци указују да је у овчарству Србије заустављен вишегодишњи пад броја грла. Чак се последњих година захваљујући многим младим и амбициозним, али и школованим људима и новим тржиштима, бележи мали раст. Статистика каже да тренутно имамо око 2 милиона грла оваца. Браћа Миљковић су пример како из здраве и бројне породице са европским начином размишљања и струком, може нићи савремена нуклеус фарма оваца са примарним циљем, производњом висококвалитетних грла за приплод. Тренутно је на фарми, на улазу у село Шапине у општини мало Црниће, око 500 оваца и врхунских овнова у расама Виртемберг и Ил де Франс.

Уредник и водитељ Душан Величковић.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару