Читај ми!

Оејзис се враћа, браћа Галагер тврде да је оружје утихнуло

Национална алијанса за локални економски развој, широј јавности много познатија као НАЛЕД организује трационални септембарски сусрет својих чланова и партнера. То је повод да у Магазину говоримо о досадашњем ангжману НАЛЕД-а који у Србији ради већ 18 година. Укључени су у реформе у широко спектру области, од сузбијања сиве економије до унапређења здравтства. Чланови НАЛЕД-а учествују у стручним групама за израду националних стратегија и програма, али и у самом писању нових прописа. Текућу годину прогласили су годином дигитализације и вештачке интелигенције. У којим областима је остварен највећи напредак а где су очекивали значајније промене од остварених? Каква је сарадња са локалним заједницама а каква са институцијама власти на државном ниову? То су нека од питања за гошћу емисије Виолету Јовановић, Извршну директорку НАЛЕД-а.

Музичка вест последњих година, можда и деценије! Ово су само неки од коменатара на најаву да ће браћа Лијам и Ноел Галагер следеће године поново наступати заједно, први пут од драматичног разлаза групе Оејзис 2009. године. „Оружје је утихнуло. Звезде су се поравнале. Велико чекање је завршено. Ово је стварно, дешава се“, објавили су на налогу на друштвеној мрежи Икс. Сама најава да ће Оејзис поново свирати концерте изазвала је хистерију међу њиховим обожаваоцима, који грабе карте. Истовремено, у свим светским медијима провлачи се питање колико је извесно да ће браћа која су пре тридесет година изазвала потрес на британској и светској поп сцени, али се и растала уз силне сукобе, па и туче, заиста одржати реч и остати у функционалним односима до следећег лета. О феномену Оејзис и мотивима да се после много година лоших односа поново уједине, за Магазин говори Александар Петровић – Аца Селтик.

Савет безбедности одржаће састанак о питању талаца које држи палестинска милитантна група Хамас у Појасу Газе. Биће то прва таква расправа од напада Хамаса на југ Израела 7. октобра 2023. године. Амерички председник Бајден изјавио је да не верује да израелски Бењамин Нетањаху чини довољно како би се постигао споразум о размени заробљеника и талаца са Хамасом. Нетањају од почетка сукоба са Хамасом трпи јак притисак сопствене јавности која га оптужује да користи рат за продужетак сопственог опстанка на власи (и слободи). Ипак, откриће тела шест убијених талаца у подземним ходницима у Гази изазвала је до сада најмасовније и на моменте насилне протесте у Израелу, а први пут одржан је једнодневни генерални штрајк. Најновије вести са Блиског истока коментарише новинар Момир Турудић.

Са вама, Јелена Видић.

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару