Роми из НДХ у нацистичким логорима

Према историјским документима, познато је да су Роми из Независне државе Хрватске депортовани и у нацистичке логоре у Немачкој.

 

Страдање Рома, као и других народа попут Јевреја и Срба, посебно се везује за систем логора Јасеновац, где је, према доступним подацима са списка жртава, бројка нешто већа од 16.000 убијених Рома.

У вечерашњој емисији говоримо о страдању Рома и жртвама Холокауста, које треба памтити, неговати културу сећања, допринети откривању пуне истине о свему што се догађало током Другог светског рата. Наша је заједничка обавеза да од историјског заборава и покушаја сваког облика релативизације сачувамо достојанствено сећање на страдале.

Емисију припремили Драгољуб Ацковић и Уна Бериша.

 

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара