Читај ми!

„Буђење“

Програмом под називом "Буђење" обележава се годишњица масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, када је малолетни ученик убио деветоро вршњака и радника обезбеђења. Јутрос у 8 часова и 40 минута у Улици краља Милутина породице убијених, рођаци и пријатељи положили су цвеће и запалили свеће. Грађани током целог дана могу одати пошту и уписати се у Књигу сећања.

Председник Александар Вучић положио је цвеће у Основној школи "Владислав Рибникар" и поручио да је "прошла година од незапамћене трагедије која је оставила неизбрисив ожиљак на души целе земље, али нису прошли бол, неверица и неизмерна туга". Истакао је да ћемо учинити "све да се као земља уздигнемо после овог ужаса који нас је задесио". Председник је изразио искрено и најдубље саучешће породицама убијених. Испред Основне школе "Владислав Рибникар" цвеће су положили и премијер Милош Вучевић и део министара у Влади. Они су се уписали и у књигу сећања.

Представница Мултидисциплинарног тима и Виктимолошког друштва Србије Јасмина Николић оценила је како је важно да се на данашњем Форуму у Ташмајдану разговара о сећањима на прошлогодишње масовно убиство у школи и да се размотри како да се у будућности избегну такве трагедије.

Медији су у 8 часова и 41 минут затамнили екране, односно прекинули радијски програм на минут, уз поруку: "Трећи и четврти мај 2023-ће године. Памтимо". Последњи сегмент обележавања годишњице почиње у 20 часова у Студентском културном центру, и преносићемо га на нашем програму.

Председник Александар Вучић састао се са бившим замеником америчког државног секретара Филипом Рикером. Вучић је на инстаграму објавио да је са Рикером раговарао о свим важним глобалним питањима, али и билатералним односима Србије и Сједињених Држава. „ Посебно дуго смо разговарали о економском напретку Србије, предстојећој изложби Експо 27 и великим инфраструктурним пројектима", наводи се у објави председника Републике.

Приштинске власти забраниле су директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу да за највећи православни празник Васкрс буде са својим народом на Косову и Метохији, иако је посета била најављена. И поред тога што је посета била верског карактера и обухватала искључиво посете светињама Српске православне цркве, власти у Приштини су без икаквог образложења његову посету забраниле, саопштено је из Канцеларије.

Православни верници обележавају Велики петак, најтужнији дан Христовог страдања, када је осуђен и разапет на Голготи. Дан када се Исус жртвовао за све људе, проводи се у тиховању, молитви и строгом посту и избегавају се сви послови. У црквама се оглашавају само клепала и уместо литургије служе се Царски часови.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Реља Трајковић и Ирена Јеловац.

Продуцент Александар Радовић.


Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара