Читај ми!

Зуроф против резолуције о Сребреници

Један од највећих светских стручњака за Холокауст, директор Центра „Симон Визентал" Ефраим Зуроф изјавио је да резолуцију о Сребреници, која је предвиђена за гласање у Генералној скупштини УН, не треба подржати, јер би означавање Сребренице као геноцида додатно ослабило сам значај тог појма који служи као важно упозорење човечанству о опасностима сукоба. Зуроф је у ауторском тексту за Тајмс оф Израел истакао да није сваки ратни злочин геноцид, додајући да су, поред осталог, Срби у Сребреници поштедели све жене и децу.

Каже да се ни смртоносни упад Хамаса 7. октобра на југ Израела, ни убиства у Сребреници не могу квалификовати као случајеви геноцида, да је свака од тих трагедија, како наводи, још једна јединствена кратка епизода у војним сукобима, који су трајали много дуже, а који у случају Газе трају до данас. 

На административном прелазу Брњак приведен је Ј.Ш. . Осумњичен је да је у периоду између 1998. и 1999. године, у општини Ђаковица, извршио кривично дело ''ратни злочин против цивилног становништва''. Одређен му је притвор од 48 сати.

У Појасу Газе је за шест месеци убијено више деце него у свим светским сукобима у последње четири године, саопштио је Директор Агенције Уједињених нација за палестинске избеглице. Израелски војни удари и даље су најјачи на централни и северни део Појаса Газеа. У Рафи Палестинци стрепе од могуће израелске копнене офанзиве, док шеф дипломатије Израел Кац каже да би она у случају постизања договора са Хамасом о ослобађању талаца била суспендована. 

У руском нападу на енергетски сектор Украјине гађана су гасна постројења важна за снабдевање Европске уније, тврди председник Володимир Зеленски. Руске трупе напале су аеродром у Украјини и како наводе у Москви уништиле ловца "миг-29". Руски системи противваздушне одбране оборили су током ноћи 17 украјинских беспилотних летелица изнад Брјанске, Курске, Белгородске и Калушке области. Кијев тврди да је у удару руског дрона тешко оштећен хотел Николајев у истоименом граду.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић.

Уредници вести : Ирена Јеловац и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара