Читај ми!

"Јасеновац, Аушвиц Балкана - преживела деца логораши сведоче"

Тродневна конференција "Јасеновац, Аушвиц Балкана - преживела деца логораши сведоче", је завршена доношењем прве Резолуције о усташком инфатициду НДХ над српском, јеврејском, ромском децом у дечјим логорима смрти од 1941. до 1945. године, током Другог светског рата.

Резолуција има 16 тачака и биће достављена релевантним органима УН на Дан победе над фашизмом, 9. маја.

Тим поводом, гост Света Рома је Драгољуб Ацковић, народни посланик и генерални секретар Европске ромске Уније, који је овом приликом представио своју књигу "Самударипен Рома у Јасеновцу".

Књига је посвећена геноциду Рома, и базирана је на великом броју архивских докумената са поименично набројаним жртвама деце.

Влада Републике Србије је донела Одлуку о утврђивању места култа Теткице Бибије и спомен обележја Рома у Улици господара Вучића у Београду. Ово је једини споменик у Србији посвећен искључиво Ромима страдалим током балканских, Првог и Другог светског рата.

Емисију припрема и води Уна Бериша.

 

 

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи